Wat zijn de regels omtrent een gedwongen opname in de zorg?

Als u te maken heeft met een gedwongen opname is dit natuurlijk een ingrijpende gebeurtenis. Omdat de vrijheid van een patiënt ernstig wordt belemmerd met een gedwongen opname, moet er terughoudend mee omgegaan worden. In dit artikel kunt u lezen wat de regelgeving omtrent gedwongen opnames is. 

Meer lezen
Wat te doen bij (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer?

In de media zijn steeds vaker verhalen te horen dat op verschillende (werk)plekken sprake is van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Wanneer u als werknemer geconfronteerd wordt met gedrag dat als grensoverschrijdend aangemerkt kan worden, is het belangrijk dat u aan de bel trekt. In deze blog leest u meer over wat u kunt doen als u te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.

Meer lezen
Algemene voorwaarden: wanneer zijn ze onredelijk bezwarend?

Het komt vaak voor dat u een schriftelijke overeenkomst sluit waarin wordt verwezen naar de algemene voorwaarden van het bedrijf. Deze algemene voorwaarden zijn vaak juridische bepalingen die voor u als consument moeilijk leesbaar zijn. In dit artikel zal worden uitgelegd wanneer algemene voorwaarden onredelijk bezwarend zijn en wat daarvan het gevolg is.

Meer lezen
Loonstop tijdens ziekte: mag dat zomaar?

Als u een arbeidsovereenkomst heeft en u zich ziek moet melden omdat u door ziekte niet in staat bent om uw werkzaamheden uit te oefenen, dan bent u ziek in dienst en heeft u re-integratieverplichtingen. Als u zich hier niet aan houdt, dan kan uw werkgever een loonsanctie opleggen.

Meer lezen
Heb ik recht op immateriële schadevergoeding?

Als u het slachtoffer bent van een ongeval door de schuld van een ander, dan kunt u letsel oplopen. U kunt naast het fysieke letsel en de bijbehorende kosten zoals bijvoorbeeld het eigen risico van uw zorgverzekering, ook immateriële schade oplopen. Maar wat is nu precies immateriële schade en hoe kunt u daar aanspraak op maken?

Meer lezen
Een nieuwe partner: verandert de hoogte van de kinderalimentatie?

Wegens een eerdere relatiebreuk betaalt of ontvangt u mogelijk kinderalimentatie. Het komt regelmatig voor dat één ouder of beide ouders na verloop van tijd een nieuwe partner krijgt. Als u kinderalimentatie betaalt of ontvangt en u of de andere ouder een nieuwe partner krijgt, kan dit invloed hebben op de hoogte van de kinderalimentatie.

Meer lezen
Medische behandeling van een kind: toestemming vereist?

Als ouder is het van groot belang te weten dat uw kind gezond is. Op het moment dat uw kind iets mankeert, kan een medische behandeling soms noodzakelijk zijn. Het kan zo zijn dat u als ouder een andere mening over de medische behandeling heeft dan uw kind. Kan de medische behandeling dan alsnog plaatsvinden? 

Meer lezen
Hoe kan ik erkenning en gezag afdwingen?

Het krijgen van een kind brengt rechten en plichten met zich mee. Wanneer u uw kind niet heeft erkend en u ook geen ouderlijk gezag heeft, dan worden veel van deze rechten beperkt. Het kan echter zijn dat de andere ouder niet wil dat u uw kind erkent of dat u geen toestemming voor het ouderlijk gezag krijgt van de andere ouder.

Meer lezen
Welke plichten heeft mijn werkgever bij het aflopen van mijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd?

Uw werkgever kan ervoor kiezen om de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege, dus automatisch, te laten eindigen of te verlengen. In deze blog wordt voor u uiteengezet welke plichten uw werkgever heeft wanneer het einde van uw arbeidsovereenkomst in zicht komt. 

Meer lezen
Wat zijn de rechten van een minderjarige tijdens een politieverhoor?

 Het kan voorkomen dat uw minderjarige kind een uitnodiging of een oproep voor een politieverhoor ontvangt, omdat hij of zij wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit. Wanneer hiervan sprake is kan dit bij u tot veel vragen en zorgen leiden. Om uw vragen te beantwoorden wordt in dit artikel voor u uiteengezet welke rechten en plichten uw kind heeft ten tijde van een politieverhoor. 

Meer lezen
Kan ik mijn ex-partner de toegang tot de woning ontzeggen?

Na het einde van uw relatie, huwelijk of geregistreerd partnerschap kan het een strijd worden om te bepalen wie in de woning mag blijven. Het kan voorkomen dat u in de woning wil blijven maar uw ex-partner de woning niet wil verlaten. In dit artikel wordt voor u uiteengezet of u het recht heeft om uw-ex-partner de toegang tot de woning te ontzeggen. 

Meer lezen