Een nieuwe partner: verandert de hoogte van de kinderalimentatie?

Wegens een eerdere relatiebreuk betaalt of ontvangt u mogelijk kinderalimentatie. Het komt regelmatig voor dat één ouder of beide ouders na verloop van tijd een nieuwe partner krijgt. Als u kinderalimentatie betaalt of ontvangt en u of de andere ouder een nieuwe partner krijgt, kan dit invloed hebben op de hoogte van de kinderalimentatie. De hoogte van de kinderalimentatie is onder meer gebaseerd op draagkracht, en de draagkracht van een ouder kan veranderen op het moment dat er een nieuwe partner is. In deze blog leest u meer over een eventuele wijziging in kinderalimentatie als gevolg van een nieuwe partner. 

Een nieuwe partner 

De kinderalimentatie kan gewijzigd worden als er veranderingen ontstaan in de gezinssituatie van u of van de andere ouder. Als u of de andere ouder een nieuwe partner krijgt, kan de kinderalimentatie hoger of lager worden. Om dit te kunnen vaststellen, is het allereerst van belang of u de ouder bent die de kinderalimentatie betaalt of die de kinderalimentatie ontvangt.  

Indien u kinderalimentatie ontvangt en een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat, wordt uw nieuwe partner stiefouder. Een stiefouder heeft ook een onderhoudsplicht. Het inkomen van de stiefouder kan daarom ook invloed hebben op de hoogte van de kinderalimentatie en kan daardoor dus zorgen voor een wijziging. Het inkomen van uw nieuwe partner kan namelijk zorgen voor een verandering in uw draagkracht. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de financiële situatie zodanig gewijzigd moet zijn dat het de wijziging van de hoogte van de kinderalimentatie rechtvaardigt. Een kleine verandering is niet voldoende om over te gaan tot wijziging. 

Als u kinderalimentatie betaalt en een nieuwe partner krijgt waarmee u een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat, komt het minder snel voor dat de hoogte van de kinderalimentatie wijzigt. Er kan alleen sprake zijn van een wijziging als uw kinderen zodanig tot uw gezin horen, waardoor uw nieuwe partner ook een onderhoudsplicht heeft voor de kinderen. In de meeste gevallen is dit niet het geval, aangezien de kinderen voornamelijk onderdeel zijn van het gezin van de ouder die de kinderalimentatie ontvangt. Uw nieuwe partner wordt geen stiefouder. Het inkomen van uw nieuwe partner zorgt dan ook niet vaak voor een wijziging van de hoogte van de kinderalimentatie. 

Alleen samenwonen met nieuwe partner 

Als u of de andere ouder met een nieuwe partner gaat samenwonen is er in beginsel geen aanleiding tot het wijzigen van de hoogte van de kinderalimentatie. Door te gaan samenwonen, krijgt uw nieuwe partner namelijk geen onderhoudsplicht voor de kinderen. Dit kan anders zijn als uw nieuwe partner het gezag over de kinderen verkrijgt. Een ouder met gezag heeft namelijk wel een onderhoudsplicht, waardoor dit invloed kan hebben op de hoogte van de kinderalimentatie.  

Wijziging van de hoogte

Zoals aangegeven dient vooropgesteld te worden dat de hoogte van de kinderalimentatie alleen gewijzigd wordt als sprake is van grote veranderingen in de financiële situatie of als u gezamenlijk met de andere ouder hier afspraken over maakt. 

Om de afspraken over de kinderalimentatie te wijzigen, kunnen u en de andere ouder gezamenlijk in gesprek gaan. Als het onderling lukt, is het raadzaam om de nieuwe afspraken schriftelijk vast te leggen. Mocht u er onderling niet uitkomen, dan kan een mediator mogelijk uitkomst bieden. Als ook dit niet voor een oplossing zorgt, kan de zaak worden voorgelegd aan de rechter. De rechter zal dan de hoogte van de kinderalimentatie opnieuw vaststellen. Bij een dergelijke procedure is een advocaat verplicht. Wij kunnen u helpen met het zoeken van een advocaat. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.