Heb ik recht op immateriële schadevergoeding?

Als u het slachtoffer bent van een ongeval door de schuld van een ander, dan kunt u letsel oplopen. U kunt naast het fysieke letsel en de bijbehorende kosten zoals bijvoorbeeld het eigen risico van uw zorgverzekering, ook immateriële schade oplopen. Maar wat is nu precies immateriële schade en hoe kunt u daar aanspraak op maken? In dit artikel wordt antwoord gegeven op deze vragen.

Wat is immateriële schade?

Als u wordt aangereden en daardoor valt met de fiets, dan kunt u meerdere soorten schade oplopen. Uw fiets en uw jas kunnen bijvoorbeeld kapot zijn. Door de val kunt u bijvoorbeeld ook uw been breken, waardoor u twee weken niet kan werken en daardoor inkomsten verliest. Deze schade wordt ook wel materiële schade genoemd en is vrij eenvoudig te berekenen. Maar als u veel pijn heeft en niet meer durft te fietsen door het ongeval? Dergelijke schade kan niet zomaar in geld worden uitgedrukt. Dit noemt men immateriële schade. Immateriële schade heeft dus betrekking op de pijn en/of het verdriet van het slachtoffer. Het slachtoffer ervaart door het ongeval mogelijk een verminderde levensvreugde. U kunt ook een schadevergoeding vragen voor dit psychische leed. Dit wordt smartengeld genoemd.  

Hoe wordt immateriële schade berekend?

De hoogte van het smartengeld is niet gemakkelijk vast te stellen: dit verschilt per persoon en per ongeval. Hierdoor kunnen er geen vaste bedragen bestaan voor smartengeld. Er verschijnt wel jaarlijks een Smartengeldgids. Hierin staan de uitgekeerde smartengeldbedragen in letselschadezaken. Deze gids dient als leidraad voor juristen. De uiteindelijke berekening wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren zoals de ernst van het ongeluk en het letsel, de hoeveelheid pijn, en het verloop van het herstelproces. Veel van deze punten kunnen pas worden beantwoord na de herstelperiode. In de tussentijd wordt vaak een voorschot op de immateriële schadevergoeding geclaimd. 

Hoe claim ik immateriële schade?

Het is logisch dat u graag een compensatie wilt voor de emotionele schade. Deze compensatie is vaak meer waard voor slachtoffers dan de materiële schadevergoeding. Een jas kan immers snel worden vervangen, maar het uitbetalen van smartengeld kan voor u als een erkenning voor het leed voelen. Veel verzekeraars voelen er echter niet zo veel voor om een hoog bedrag aan smartengeld uit te betalen. Het is dus van belang om in de aansprakelijkstelling ook de immateriële schade mee te nemen en te onderbouwen. U moet hierbij onderbouwen dat uw immateriële schade het gevolg is van het ongeval. Om immateriële schade te kunnen claimen moet er een wederpartij zijn die aansprakelijk is. Het berekenen van het smartengeld en de immateriële schade is zeer ingewikkeld. Het is daarom verstandig om een jurist in te schakelen om het smartengeld te claimen. 

U kunt dus naast materiële schade ook immateriële schade oplopen. Gelukkig kan er ook bij immateriële schade een schadevergoeding worden gevraagd. Het is vaak wel lastig om het bedrag vast te stellen en uiteindelijk te claimen. Het is dus verstandig om een jurist in te schakelen die u in het proces kan bijstaan. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.