Loonstop tijdens ziekte: mag dat zomaar?

Als u een arbeidsovereenkomst heeft en u zich ziek moet melden omdat u door ziekte niet in staat bent om uw werkzaamheden uit te oefenen, dan bent u ziek in dienst. In dat geval gelden er voor u en voor uw werkgever re-integratieverplichtingen. Het is van groot belang dat u zich houdt aan deze verplichtingen. Als u dit niet doet, dan kan uw werkgever een loonsanctie opleggen. In dit artikel zal worden uiteengezet welke loonsancties er zijn en wanneer uw werkgever deze mag opleggen.

Hoofdregel

In de wet is de hoofdregel opgenomen dat uw werkgever u gedurende de eerste twee jaar ziekte moet doorbetalen. Op deze hoofdregel zijn een aantal uitzonderingen, waardoor uw werkgever u niet hoeft door te betalen. Zo kan uw werkgever loonsancties opleggen. Er zijn twee varianten van loonsancties. Enerzijds is er het opschorten van het loon en anderzijds is er het stopzetten van het loon. Beide sancties hebben hetzelfde doel, namelijk om u er als werknemer toe te zetten alsnog mee te werken aan de re-integratie. Toch zit er ook verschil tussen de loonsancties. 

Loonopschorting

Uw werkgever heeft het recht om uw loon op te schorten als u zich niet houdt aan de redelijke, schriftelijke voorschriften die gaan over het verstrekken van inlichtingen aan uw werkgever zodat deze het recht op loon kan vaststellen. Dit kan namelijk niet als u uw werkgever niet in staat stelt om na te gaan of u daadwerkelijk arbeidsongeschikt bent. Deze beoordeling komt uiteraard niet aan de werkgever zelf toe, maar aan een bedrijfsarts. Als u weigert om in gesprek te gaan met de bedrijfsarts, dan kan uw werkgever uw loon dus opschorten. Er rust op uw werkgever wel een verplichting om u eerst te waarschuwen over de loonopschorting. Dit moet schriftelijk en zo snel mogelijk. Daarnaast moet de reden van de loonopschorting worden vermeld en moet medegedeeld worden dat u het loon met terugwerkende kracht alsnog krijgt uitbetaald als u alsnog aan uw verplichtingen voldoet. Als u later dus toch in gesprek gaat met de bedrijfsarts moet uw werkgever het loon met terugwerkende kracht voldoen. De loonopschorting is dus niet definitief. 

Loonstopzetting

Uw werkgever kan in enkele gevallen ook uw loon stopzetten. In tegenstelling tot de loonopschorting, heeft de loonstopzetting wel een definitief karakter. Ook hierover moet uw werkgever u eerst schriftelijk informeren. Uw werkgever kan uw loon stopzetten wanneer u bijvoorbeeld uw ziekte opzettelijk heeft veroorzaakt, als u uw genezing belemmert of vertraagt of als u weigert mee te werken aan het opstellen van een plan van aanpak. Als u na de loonstop weer aan uw verplichtingen voldoet, dan heeft u weer recht op doorbetaling van uw loon. Het loon over de periode tijdens de loonstop krijgt u echter niet meer terug. 

Loonopschorting en loonstopzetting zijn vergaande maatregelen. Het is daarom verstandig om altijd juridische hulp in te schakelen als u te horen krijgt dat uw loon wordt opgeschort of stopgezet. Als het gaat om een onterechte loonopschorting of loonstopzetting, kunt u een loonvordering instellen. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.