Wat zijn de rechten van een minderjarige tijdens een politieverhoor?

Wanneer er een strafbaar feit is gepleegd en de politie hier kennis van heeft genomen, kunnen er getuigen, slachtoffers of verdachten worden gehoord. Deze personen zullen hiervoor een uitnodiging of een oproep ontvangen. Het kan voorkomen dat uw minderjarige kind een uitnodiging of een oproep ontvangt, omdat hij of zij wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit. Wanneer hiervan sprake is kan dit bij u tot veel vragen en zorgen leiden. Om uw vragen te beantwoorden wordt in dit artikel voor u uiteengezet welke rechten en plichten uw kind heeft ten tijde van een politieverhoor. 

Voorafgaand aan het verhoor

Uw kind krijgt in eerste instantie een uitnodiging of een oproep om te verschijnen op het politiebureau voor een verhoor. Het kan echter ook zijn dat uw kind aangehouden wordt. In dat geval zal uw kind meteen meegenomen worden naar het politiebureau om verhoord te worden. Voordat het verhoor aangevangen is, heeft uw kind het recht om met een advocaat te spreken. Dit noemt men het consultatierecht. Indien uw kind aangehouden is en meegenomen naar het politiebureau, kan de politie ook voorzien in een advocaat. 

Tijdens het verhoor

Tijdens het verhoor zal uw kind bijgestaan worden door zijn of haar advocaat. Uw kind kan echter ook de behoefte hebben om u aanwezig te hebben tijdens het verhoor. In dat geval kan u in afstemming met de politie ook aanwezig zijn. U zal aangemerkt worden als een vertrouwenspersoon van uw kind. Iemand anders dan de ouder kan ook als vertrouwenspersoon optreden. 

De politie zal tijdens het verhoor vragen stellen aan uw kind. Uw kind is echter niet verplicht om elke vraag te beantwoorden. De politie zal vervolgens alles wat verteld is tijdens het verhoor opschrijven. Uw kind zal dit verslag aan het eind van het verhoor doorlezen en verifiëren. Het verslag zal vervolgens opgenomen worden in het proces-verbaal. Dit is het officiële document waarin het verslag van de politie over de overtreding of het misdrijf te vinden is. 

Na het verhoor

Het proces-verbaal wordt na het verhoor overhandigd aan de officier van justitie. Uw kind mag meestal na het afmaken van het proces-verbaal naar huis. Wanneer de politie van oordeel is dat uw kind na het verhoor vastgehouden dient te worden, zal de officier van justitie hierover een beslissing maken na het verhoren van uw kind en zijn advocaat zelf. De officier van justitie is daarnaast degene die gaat over het vervolg. Voordat de officier van justitie deze beslissing zal nemen, zal hij of zij contact opnemen met de Raad voor de Kinderbescherming. Indien er besloten wordt om over te gaan tot verdere vervolging, zal de Raad voor de Kinderbescherming een onderzoek verrichten. De Raad voor de Kinderbescherming onderzoekt onder meer of er een risico is dat de minderjarige nogmaals iets doet wat strafbaar is. Naar aanleiding van dit onderzoek brengt de Raad een strafadvies uit. Op basis hiervan neemt de Officier van Justitie een besluit

Het is van belang om na het ontvangen van een uitnodiging of een oproep voor een politieverhoor een advocaat te vinden voor uw kind om hem of haar bij te staan tijdens het verhoor. Samen met de advocaat kan een strategie worden besproken die uw kind kan volgen tijdens het verhoor. Wij kunnen u eventueel helpen bij het vinden van een advocaat. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.