Kan ik mijn vakantie nog kosteloos annuleren?

Met een beetje geluk heeft u ook dit jaar weer de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Een korte stedentrip, verre reis of een vakantie die u last minute nog heeft geboekt. De mogelijkheden zijn oneindig. Maar wat als er omstandigheden zijn waardoor u onverwachts moet besluiten om uw vakantie te annuleren? Is dit mogelijk zonder dat u hier hoge kosten voor moet betalen?  

Pakketreis annuleren

Er is sprake van een pakketreisovereenkomst wanneer u een combinatie van twee of meer verschillende reisdiensten boekt, zoals vervoer en accommodatie. Op grond van de wet heeft u de mogelijkheid om een pakketreisovereenkomst te annuleren. U heeft echter geen wettelijk herroepingsrecht, de bedenktijd van veertien dagen. Bij het annuleren van uw pakketreisovereenkomst bent u dan ook verplicht om de schade die de reisorganisator als gevolg van het annuleren van de reisovereenkomst lijdt te vergoeden. De reisorganisator mag u dus de nodige kosten in rekening brengen. Om welke kosten dit gaat, is vaak bepaald in de voorwaarden van de reisorganisatie. Het is dan ook raadzaam de aanvullende voorwaarden te raadplegen die gelden bij de betreffende reisorganisatie. In beginsel geldt dat hoe later u annuleert, des te meer kosten u zal moeten betalen. 

Accommodatie of vliegreis annuleren

Het is ook mogelijk dat u enkel een accommodatie of vlucht heeft geboekt, waardoor er geen sprake is van een pakketreis. Op het sluiten van een overeenkomst met betrekking tot een accommodatie geldt niet het wettelijke herroepingsrecht. Of u een accommodatie kosteloos kan annuleren hangt af van de voorwaarden van de onderneming waar u deze accommodatie heeft geboekt. Deze onderneming moet u van tevoren duidelijk inlichten over de mogelijkheden en gevolgen wat betreft het annuleren. In sommige overmachtsituaties, zoals in het geval van een negatief reisadvies, is het uitsluiten van het recht op annuleren mogelijk onredelijk bezwarend. Het is van belang dat u dan in gesprek treedt met de ondernemer. 

Of u een geboekte vliegticket kosteloos kan annuleren hangt ook af van de voorwaarden van de betreffende airline. Het is vaak wel mogelijk om bepaalde toeslagen zoals brandstofheffing terug te vragen. 

De ANVR-reisvoorwaarden 

De ANVR-reisvoorwaarden gelden voor reizen die u bij een ANVR-lid heeft geboekt. U kunt een ANVR-lid doorgaans herkennen aan het logo van de ANVR die is geplaatst op de website van de reisorganisatie, maar dit is niet altijd betrouwbaar. Wanneer u twijfelt, is het dus verstandig altijd goed te controleren of de reisorganisatie aangesloten is bij de ANVR. Volgens de ANVR reisvoorwaarden heeft u het recht om de vakantie binnen 24 uur na het boeken te herroepen. U kunt dan uw vakantie kosteloos annuleren. U hoeft geen reden op te geven. Dit herroepingsrecht is zowel bij pakketreisovereenkomsten mogelijk als bij een boeking van losse diensten. Let op: wanneer een reisorganisatie aangesloten is bij de ANVR kan deze alsnog het herroepingsrecht uitsluiten. De reisorganisatie zal dit moeten aangeven bij de aanbieding en de boeking, zodat u daarvan op de hoogte bent. Bovendien kan er geen gebruik worden gemaakt van dit herroepingsrecht wanneer u binnen acht weken voor vertrek een vakantie heeft geboekt. 

In sommige gevallen is een reisorganisator niet aangesloten bij de ANVR, waardoor de voorwaarden van de ANVR niet van toepassing zijn. De reisorganisatie zal dan doorgaans geen herroepingsrecht bieden. Dit moet dan blijken uit de voorwaarden van de reisorganisatie. 

Annuleringsverzekering 

Wanneer u een annuleringsverzekering heeft afgesloten kunnen er bepaalde omstandigheden zijn die gedekt worden door de verzekeraar. Het hangt daarbij dus af van de reden van annuleren of de kosten door de betreffende verzekeraar gedekt zullen worden. Dit staat veelal opgenomen in de polisvoorwaarden van uw annuleringsverzekering.   

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.