Beneficiaire aanvaarding van de erfenis: de voor- en nadelen

Het overlijden van een persoon brengt natuurlijk veel verdriet met zich mee. U bent wellicht nog aan het rouwen, maar u moet in de tussentijd ook nog een keuze maken over de erfenis. In dit artikel wordt ingegaan op de (voor- en nadelen van) beneficiaire aanvaarding en hoe het werkt. 

Meer lezen
Wat houdt een faillissement van mijn onderneming in?

Wanneer uw onderneming in zwaar weer verkeert en moeite heeft met het betalen van de lopende rekeningen van debiteuren, loopt u het risico om failliet te gaan. Hoe het faillissement en het verloop daarvan eruitziet, hangt af onder meer af van het type onderneming.

Meer lezen
Geen gezag, geen informatie? Uw recht op informatie als niet-gezaghebbende ouder.

Wanneer u een ouder bent zonder ouderlijk gezag, is het vaak moeilijk om over zaken omtrent uw kind mee te beslissen. U heeft als ouder zonder gezag wel recht op informatie over uw kind. Dit geldt voor zowel informatie van uw ex-partner als voor informatie van derden, zoals bijvoorbeeld de school van uw kind.

Meer lezen
Er is onrechtmatig beslag gelegd: wat kan ik doen?

Als u uw schulden niet betaalt, kan dat als gevolg hebben dat er beslag wordt gelegd. Er kan beslag worden gelegd op uw inboedel, maar bijvoorbeeld ook op uw loon of uw uitkering. Het beslagleggen is heel ingrijpend voor u als schuldenaar. Er zijn verschillende vereisten voor het leggen van beslag: dit kan niet zomaar.

Meer lezen
Wanneer moet ik als werkgever een transitievergoeding betalen?

Werknemers kunnen zich in sommige gevallen beroepen op een transitievergoeding bij de beëindiging van hun dienstverband. Deze vergoeding dient ter compensatie voor het ontslag. Het is goed om als werkgever duidelijk te hebben wanneer wel een transitievergoeding is verschuldigd, en wanneer niet.

Meer lezen
Wat als mijn ex zich niet wil uitschrijven van mijn adres?

Als een relatie is beëindigd en u niet langer samen wenst te wonen, is het belangrijk dat degene die vertrekt zich op zijn of haar nieuwe adres laat inschrijven en zich daarmee op het oude adres laat uitschrijven. Helaas komt het voor dat een ex-partner zich niet wil uitschrijven, ondanks dat hij of zij al ergens anders is gaan wonen.

Meer lezen
Kan ik energiebesparende maatregelen afdwingen bij mijn verhuurder?

Het isoleren van een woning is steeds vaker regel dan uitzondering, zeker met de stijgende gasprijzen. Het is dan ook goed voor te stellen dat het prettig is om in een huurwoning te wonen waar de verhuurder energiebesparende maatregelen heeft genomen. Maar wat nu als de verhuurder dit niet wil doen?

Meer lezen
De ouderdomsclausule: wie is aansprakelijk voor (verborgen) gebreken?

Aan het kopen van een oudere woning kleven vaak meer risico's dan aan het kopen van een nieuwbouwwoning. Mocht er zich na de koop een (ouderdoms)probleem in de woning openbaren, is het begrijpelijk dat u daar een schadevergoeding voor wenst. Een ouderdomsclausule kan u daarbij in de weg zitten.

Meer lezen