Pasen, Goede Vrijdag, Kerstmis: tijdens deze dagen zijn de meeste mensen samen met vrienden en familie. Maar wat als u van uw werkgever moet komen werken op deze dagen? Bent u daartoe verplicht?
Meer lezenWanneer u een strafbaar feit heeft gepleegd, wordt u in beginsel daarvoor gestraft doordat de strafrechter of het Openbaar Ministerie u een straf of maatregel oplegt. Daarnaast heeft het plegen van sommige strafbare feiten tot gevolg dat u een strafblad krijgt.
Meer lezenAls werkgever kunt u ervoor kiezen om een bonusregeling op te nemen in de arbeidsovereenkomsten van uw werknemers of in de bedrijfsreglementen. Dit is een manier om uw werknemers nog meer te motiveren en te prikkelen om nog harder te werken.
Meer lezenAls u gaat samenwonen is dat een moment van grote vreugde. Al wilt u deze vreugde niet drukken, is het toch verstandig om al uw zaken zo goed mogelijk te regelen. Zo staat u niet voor verrassingen in het geval dat het samenwonen niet bevalt en u toch uit elkaar gaat.
Meer lezenWellicht bent u onlangs slachtoffer geworden van een strafbaar feit. In dat geval is het raadzaam om aangifte te doen bij de politie, zodat de dader gestraft kan worden. Maar wat is een aangifte precies? En wat gebeurt er nadat u aangifte heeft gedaan bij de politie?
Meer lezenDe meeste mensen gaan akkoord met de algemene voorwaarden bij een overeenkomst zonder te weten wat hier nou precies in staat. Betekent dit dan ook dat een bedrijf alles in de algemene voorwaarden mag zetten wat hij maar kan bedenken?
Meer lezenOp het moment dat u iets heeft gemaakt of geschreven, zoals een boek of een schilderij, wilt u natuurlijk niet dat anderen hier zomaar kopieën van maken. U vraagt zich misschien af wat u kunt doen op het moment dat dit wel gebeurt.
Meer lezenWellicht heeft u onlangs geïnvesteerd in een tweede woning. Of dreigt uw woning tijdelijk leeg te komen staan. In beide gevallen kan het aantrekkelijk zijn om een passief inkomen te verkrijgen door uw woning te verhuren. Bij het verhuren van uw woning komt echter wel het een en ander kijken.
Meer lezenWe kennen allemaal wel het Nederlands spreekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Het komt regelmatig voor dat de bomen van de buren uw zonlicht ontnemen, te dicht op de erfgrens staan en/of bladoverlast in uw eigen tuin veroorzaken.
Meer lezenHet kan voorkomen dat een van uw werknemers genoodzaakt is om zich ziek te melden. In beginsel dient u als werkgever een ziekmelding van een werknemer te accepteren. Maar wat nou als u er zeker van bent dat de werknemer helemaal niet ziek is en hij zich dus onterecht ziek heeft gemeld?
Meer lezenIn Nederland wordt de strafrechter veelal gezien als degene die bevoegd is om straffen op te leggen als is vastgesteld dat u een strafbaar feit heeft gepleegd. Naast de rechter kan het Openbaar Ministerie (OM) echter in sommige situaties ook een straf aan u opleggen. Dit wordt een strafbeschikking genoemd.
Meer lezenBij het snelrecht wordt u als verdachte binnen zeventien dagen na het vermoedde strafbare feit voor de politierechter gebracht. Door het snelrecht hebben alle betrokken partijen, dus ook u als verdachte, snel duidelijkheid over een eventuele straf.
U heeft vast wel eens van het begrip zzp’er gehoord. Als u interesse heeft in ondernemen, overweegt u misschien om zelf als zzp’er te beginnen. Wat houdt zzp’erschap precies in en waar moet u rekening mee houden?
Meer lezenAls u dringend een woning nodig heeft, kunt u mogelijk een urgentieverklaring krijgen. Dit betekent dat u voorrang krijgt op een sociale huurwoning, zodat u op korte termijn ergens anders kunt gaan wonen. U krijgt echter niet zomaar een urgentieverklaring: hiervoor gelden voorwaarden.
Meer lezenAls u een beperking heeft, heeft u mogelijk recht op maatschappelijke ondersteuning. Op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (hierna: Wmo) kan u van de gemeente een voorziening krijgen.
Meer lezenU heeft mogelijk wel eens van bewind, mentorschap of curatele gehoord. Deze maatregelen hebben met elkaar gemeen dat ze het doel hebben om iemand te beschermen die zelf niet goed in staat is om beslissingen te nemen over bepaalde zaken, zoals geldzaken of verzorging.
Meer lezenU heeft eindelijk uw nieuwe baan gevonden. U heeft de sollicitatieprocedure doorstaan en u heeft te horen gekregen dat u de baan heeft. U neemt het contract door dat u aangeboden is en treft een proeftijdbeding aan. Wat houdt het proeftijdbeding nu in, wanneer is het geldig en wanneer niet?
Meer lezenHet is in Nederland mogelijk om voor uw overlijden een aantal dingen vast te leggen over de verdeling van uw erfenis. Dit kan door middel van het opstellen van een uiterste wilsbeschikking, ook wel een testament genoemd.
Meer lezenEen beschermingsbewindvoerder regelt voor u uw geldzaken. Als u niet tevreden bent met uw bewindvoerder of wanneer u vindt dat uw bewindvoerder onbetrouwbaar is, dan zijn er een aantal stappen die u kunt ondernemen.
Meer lezenEen concurrentiebeding is een beding waarbij u als werknemer wordt beperkt in uw vrijheid om na afloop van de arbeidsovereenkomst te gaan werken bij een andere werkgever. Omdat dit een beding van ingrijpende aard is, worden er eisen gesteld aan de geldigheid van het concurrentiebeding.
Meer lezen