Hoe stel ik een goede bonusregeling op voor mijn werknemers?

Als werkgever kunt u ervoor kiezen om een bonusregeling op te nemen in de arbeidsovereenkomsten van uw werknemers of in de bedrijfsreglementen. Dit is een manier om uw werknemers nog meer te motiveren en te prikkelen om nog harder te werken. Wanneer de bonusregeling niet goed is opgesteld, kan dit leiden tot onbegrip onder uw werknemers. In deze blog zal worden ingegaan op de verschillende soorten bonusregelingen. Vervolgens wordt stilgestaan bij de voorwaarden waar een bonusregeling aan moet voldoen.

Invulling

Er zijn geen wettelijke regels over het opstellen van een bonusregeling. Het staat u dan ook vrij om de bonusregeling voor uw werknemers in principe naar eigen inzicht op te stellen. In de praktijk wordt er wel het onderscheid gemaakt tussen individuele en collectieve bonusregelingen. 

Collectieve bonusregeling

Het gaat om een collectieve bonusregeling als de bonus aan al uw werknemers of aan een heel team van werknemers tegelijkertijd wordt uitgekeerd. Een bekend voorbeeld van een collectieve bonusregeling is de winstdeling. U maakt gebruik van een winstdeling als aan het eind van het jaar aan al uw medewerkers een deel van de winst wordt uitgekeerd.

Individuele bonusregeling

Bij een individuele bonusregeling krijgt één van uw werknemers onder bepaalde omstandigheden een bonus. Het bekendste voorbeeld van een individuele bonusregeling is de prestatiebonus. Bij deze bonus wordt er naar kwantitatieve of kwalitatieve maatstaven gekeken om het functioneren van uw werknemer te beoordelen. Als uw werknemer naar deze maatstaven goed scoort, kan hij of zij hiermee een eigen bonus verdienen. Bij maatstaven voor de prestatiebonus kan worden gedacht aan het aantal behaalde targets of het aantal geholpen cliënten. 

Voorwaarden van de bonusregeling 

Ondanks dat er geen wettelijke voorwaarden voor het opstellen van een bonusregeling zijn, moet u zich ten alle tijden gedragen als een goed werkgever. Uit dit goed werkgeverschap vloeien een aantal voorwaarden voort waar u zich aan moet houden bij het opstellen van een bonusregeling. Zo moet de bonusregeling schriftelijk zijn vastgelegd en voldoende concreet zijn. Met voldoende concreet wordt bedoeld dat het voor al uw werknemers duidelijk moet zijn wanneer zij recht hebben op een bonus. Daarnaast mag de bonusregeling niet willekeurig zijn. Er moeten duidelijke en objectieve maatstaven zijn op grond waarvan kan worden bepaald of de bonus aan een werknemer wordt toegekend. Hieruit vloeit ook voort dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen fulltimers en parttimers. U mag als werkgever dus niet bepalen dat enkel uw fulltimers een bonus uitgekeerd krijgen. Tot slot moet het bij de bonusregeling wel echt gaan om een bonus. Wanneer uw werknemers geen marktconform salaris verdienen zonder de bonus, is er geen sprake van een bonus. De bonus is dan een onderdeel van het salaris. In dat geval zijn alle wettelijke regels omtrent het salaris van toepassing op uw werknemers.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.