Welke gevolgen heeft een strafblad voor mij?

Wanneer u een strafbaar feit heeft gepleegd, wordt u in beginsel daarvoor gestraft doordat de strafrechter of het Openbaar Ministerie u een straf of maatregel oplegt. Daarnaast heeft het plegen van sommige strafbare feiten tot gevolg dat u een strafblad krijgt. Een strafblad kan in sommige situaties als een extra last worden ervaren. In dit artikel wordt uiteengezet wat een strafblad is en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. 

Wat is een strafblad?

Een strafblad is een document waarin staat geregistreerd welke strafbare feiten u in het verleden heeft gepleegd. Het plegen van een misdrijf leidt altijd tot het ontstaan van een strafblad. Bij een overtreding is het krijgen van een strafblad afhankelijk van de overtreding en de opgelegde straf. U heeft het recht om de inhoud van uw eigen strafblad in te zien. Dit kan u doen via een verzoek bij de Justitiële Informatiedienst. Daaropvolgend zal de rechtbank u uitnodigen om uw strafblad te komen bekijken. Het is niet toegestaan om een kopie van uw strafblad te maken.

Welke gevolgen heeft mijn strafblad?

Het hebben van een strafblad kan een aantal negatieve gevolgen voor u hebben. Allereerst kan een verzekeraar u vragen naar uw strafblad, wat er mogelijk toe kan leiden dat de verzekeraar u weigert. U bent verplicht de waarheid te vertellen en dus aan te geven als u een strafblad heeft. Ook kan een strafblad problemen opleveren met het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning. Of uw verblijfsvergunning kan worden ingetrokken. Verder wordt het onmogelijk om bepaalde beroepen uit te oefenen. Zo mag bijvoorbeeld een advocaat geen strafblad hebben. 

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Een werkgever kan een sollicitant vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. Een VOG dient als bewijs om aan te tonen dat uw verleden niet in de weg staat om de openstaande functie te gaan bekleden. Een dergelijke verklaring kunt u aanvragen bij Justis of uw gemeente. Wanneer u een strafblad heeft is het mogelijk dat uw VOG-aanvraag wordt afgewezen. Dit is het geval indien het gepleegde strafbare feit een risico vormt voor de uitoefening van de functie. Er wordt slechts naar een bepaalde periode gekeken, de zogeheten terugkijktermijn. Deze betreft meestal 4 jaar, maar er gelden uitzonderingen. Justis kijkt bijvoorbeeld langer terug als u een zedendelict heeft gepleegd. Indien u geen VOG kan overleggen kan dit er dus toe leiden dat uw kans op een baan afneemt. 

Wanneer vervalt mijn strafblad?

Een strafblad blijft over het algemeen gelukkig niet voor eeuwig aan u kleven. Hoe lang uw strafblad bewaard blijft is afhankelijk van het strafbare feit dat u heeft gepleegd. Een overtreding heeft namelijk een kortere bewaartermijn dan een misdrijf. Een strafblad voor een overtreding vervalt na verloop van vijf jaar, tenzij voor de overtreding een vrijheidsstraf of taakstraf is opgelegd. Dan bedraagt de bewaartermijn 10 jaar. Voor misdrijven waarvoor u op grond van de wet een gevangenisstraf van minder dan 6 jaar kan krijgen, geldt een bewaartermijn van 20 jaar. Misdrijven met een langere gevangenisstraf zorgen ervoor dat uw strafblad 30 jaar of langer bewaard blijft. In alle gevallen kunnen er uitzonderingen gelden voor de bewaartermijn, bijvoorbeeld wanneer de persoon op wiens strafblad het feit staat komt te overlijden. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.