Wat gebeurt er nadat ik aangifte heb gedaan?

Wellicht bent u onlangs slachtoffer geworden van een strafbaar feit. In dat geval is het raadzaam om aangifte te doen bij de politie, zodat de dader gestraft kan worden. Indien het gaat om een ernstig misdrijf zoals moord of doodslag bent u dit zelfs verplicht. Maar wat is een aangifte precies? En wat gebeurt er nadat u aangifte heeft gedaan bij de politie? In dit artikel wordt stapsgewijs uiteengezet wat u kunt verwachten na uw aangifte. 

Wat is een aangifte?

Een aangifte is een verzoek dat u doet aan de politie om over te gaan tot strafvervolging. U meldt dat er een strafbaar feit is gepleegd, waarna de politie een onderzoek kan starten om de dader op te sporen. Deze melding kan op meerdere manieren worden gedaan. Zo kan u online, telefonisch of op het politiebureau aangifte doen. De politie zal u vragen wat er precies gebeurd is en zal u daarnaast ook wijzen op uw rechten als slachtoffer. Uiteindelijk zal de politie een proces-verbaal opstellen waarin staat wat u heeft verteld. Als u een handtekening onder het proces-verbaal zet geeft u aan het eens te zijn met de inhoud en is de aangifte definitief. 

Onderzoek

Indien de politie genoeg informatie heeft om een verdachte op te sporen zal worden aangevangen met het onderzoek. De politie houdt u op de hoogte van wat er met uw aangifte gebeurt en of er een onderzoek is gestart. De politie zal tijdens het onderzoek zoveel mogelijk informatie proberen te verzamelen om erachter te komen wat er gebeurd is. Dit kan bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met getuigen, of door camerabeelden op te vragen. Zodra het politieonderzoek is voltooid wordt het dossier verzonden naar de officier van justitie. De politie kan ook besluiten om dit niet te doen en het onderzoek te staken, bijvoorbeeld bij een gebrek aan informatie. Als u het met een dergelijke beslissing niet eens bent, kunt u een klacht indienen bij de officier van justitie. Hetzelfde geldt in de situatie dat de politie geen onderzoek doet.

Vervolging

In Nederland is het niet mogelijk om als slachtoffer zelfstandig een strafrechtelijke procedure te starten. Het Openbaar Ministerie heeft namelijk een vervolgingsmonopolie. Dit betekent dat het OM de enige instantie is die kan besluiten om een verdachte te vervolgen, nadat het onderzoeksdossier is ontvangen van de politie. De officier van justitie kan namens het Openbaar Ministerie een strafrechtelijke procedure aanvangen door de verdachte te dagvaarden. De officier van justitie kan er echter soms ook voor kiezen om de zaak af te doen met een strafbeschikking of een transactie. Hierin legt het OM een straf op zonder tussenkomst van een rechter. Een transactievoorstel van het OM kan door een verdachte worden afgewezen waarna het OM alsnog verdere stappen zal moeten nemen, terwijl een verdachte slechts in actie kan komen tegen een strafbeschikking door in verzet te gaan. 

Een andere optie is om de zaak te seponeren. Dat houdt in dat de officier van justitie besluit om niet te vervolgen. De officier zal hier bijvoorbeeld voor kiezen als er te weinig bewijs is, of als het handelen niet strafbaar wordt geacht. Indien u het oneens bent met een sepot van de officier van justitie kan u een klacht indienen bij het gerechtshof. Dit wordt ook wel een artikel 12 Sv-procedure genoemd. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.