Twee jaar ziek in dienst: en nu?
Vroeg of laat zal iedere werknemer er wel eens mee te maken krijgen: ziekte. Meestal meldt de werknemer zich ziek en is hij of zij na een aantal dagen weer beter. Dit hoeft helaas niet altijd het geval te zijn. Soms is er sprake van langdurige ziekte waardoor u als werknemer voor langere tijd niet in staat bent om de werkzaamheden uit te voeren. Wat als u twee jaar ziek in dienst bent?
Ontslag na twee jaar ziekte
Behoudens enkele uitzonderingen geldt er een opzegverbod tijdens uw ziekte: uw werkgever mag de arbeidsovereenkomst niet opzeggen. Dit opzegverbod komt na twee jaar echter te vervallen. Op het moment dat u langer dan twee jaar ziek in dienst bent, mag de werkgever overgaan tot ontslag. Uw werkgever moet hiervoor een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Uw werkgever moet kunnen aantonen dat er goede redenen zijn voor het ontslag en dat het ontslag redelijk is.
Als het UWV toestemming geeft voor het ontslag, heeft uw werkgever vier weken de tijd om aan u te laten weten dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Vanaf dat moment gaat de opzegtermijn lopen.
Nu vraagt u zich waarschijnlijk af: wat zijn de gevolgen van dit ontslag? Allereerst zal u binnen één maand na het einde van uw arbeidsovereenkomst een eindafrekening krijgen waarin de werkgever uw laatste salaris, niet genoten vakantiedagen en opgebouwd vakantiegeld zal betalen. Ook heeft u recht op een transitievergoeding.
De WIA: WGA-uitkering en IVA-uitkering
Wanneer u na twee jaar ziekte te maken heeft met ontslag, dan kunt u mogelijk aanspraak maken op een WIA-uitkering. In beginsel heeft u recht op een WIA-uitkering wanneer u minstens voor 35% arbeidsongeschikt en langer dan twee jaar ziek in dienst bent.
Wanneer u recht heeft op een WIA-uitkering is het goed om te weten dat er verschillende soorten WIA-uitkeringen bestaan. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt in het definitieve karakter van uw arbeidsongeschiktheid. U kunt mogelijk aanspraak maken op een IVA-uitkering als u niet of bijna niet meer kunt werken. En de WGA-uitkering komt in beeld wanneer u in de toekomst nog wel (deels) zou kunnen werken.
WGA-uitkering: WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijke Arbeidsgeschikten. Deze uitkering kunt u aanvragen wanneer u minimaal twee jaar ziek bent en u naar verwachting 65% of minder van uw oude loon kunt verdienen. Daarnaast dient u minstens 35% en maximaal 80% arbeidsongeschikt te zijn. Of tijdelijk meer dan 80% met een redelijke kans op herstel. Bij de WGA-uitkering moet het dus gaan om tijdelijke arbeidsongeschiktheid vanwege ziekte. Meestal krijgt u een loongerelateerde uitkering. De duur van deze uitkering is afhankelijk van uw arbeidsverleden, maar is ten minste drie maanden en maximaal 24 maanden. Het is mogelijk dat u hierna nog een loonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering krijgt.
IVA-uitkering: Bij een IVA-uitkering is vereist dat u (bijna) niet meer kunt werken. Ook moet het in de toekomst (zo goed als) zeker zijn dat u niet meer kunt gaan werken. U bent voor minstens 80% arbeidsongeschikt. De IVA-uitkering krijgt u tot u de AOW-leeftijd bereikt, mits er niks aan uw situatie verandert.
Wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.