Wat houdt het tuchtrecht in?
U bent verkeerd behandeld door iemand die een beroep uitoefent, bijvoorbeeld een arts of advocaat. Dit is erg vervelend. U overweegt mogelijk om tegen diegene een rechtszaak te beginnen, maar wilt weten of er ook andere mogelijkheden zijn. Naast de rechter zou u ook de mogelijkheden binnen het tuchtrecht kunnen overwegen. Wat het tuchtrecht is en hoe dat in zijn werk gaat, leest u in dit artikel.
Het tuchtrecht
Het tuchtrecht is een speciale rechtstak die ziet op (bepaalde) beroepen. Als u vindt dat iemand van een beroep dat onder het tuchtrecht valt zich niet naar behoren gedraagt, bijvoorbeeld omdat hij of zij onzorgvuldig heeft gehandeld, kunt u daar een klacht over indienen. Het tuchtcollege kan uw klacht in behandeling nemen en beoordelen of deze gegrond is. Een tuchtcollege bestaat vaak uit leden van de betreffende beroepsgroep en een (oud-)rechter.
Beroepen
U kunt voor deze beroepsgroepen naar de tuchtrechter:
Accountants
Advocaten
Deurwaarders
Geneeskundigen, zoals bijvoorbeeld:
Artsen en dierenartsen
Verpleegkundigen
Chirurgen
Notarissen
Militairen
De beoordeling van uw klacht
Het tuchtcollege zal kijken of uw klacht gegrond is en wat de beste oplossing is in het geval voorhanden. Hiervoor zal worden gekeken of de beklaagde heeft gehandeld zoals dat van hem of haar wordt verwacht en wordt er gekeken naar de gedragsregels binnen de beroepsgroep. Daarbij kan er gebruik worden gemaakt van het horen van getuigen of deskundigen en andere bewijsstukken. Of de beklaagde heeft gehandeld zoals van hem of haar wordt verwacht, is afhankelijk van het soort beroep en de omstandigheden van het geval. In het medisch tuchtrecht zal bijvoorbeeld worden gekeken of er sprake is van een complicatie of beroepsfout.
Er kunnen verschillende uitspraken worden gedaan. Zo kan er een waarschuwing worden gegeven of een boete worden opgelegd. Ook kan worden uitgesproken dat de beklaagde zijn of haar beroep niet meer mag uitvoeren. De uitspraak van het tuchtcollege is bindend: de beklaagde dient zich er aan te houden. U kunt als klager geen schadevergoeding toegekend krijgen. Als de tuchtrechter oordeelt dat de klager gelijk heeft, kan de klager vervolgens wel een schadevergoeding vorderen in een procedure bij de gewone rechter. Mocht u dus gelijk krijgen van de tuchtrechter, dan zou u mogelijk door kunnen gaan naar de gewone rechter om een schadevergoeding te krijgen.
Niet eens met uitspraak
Het kan gebeuren dat u het niet eens bent met de uitspraak van het tuchtcollege. In dat geval kunt u in beroep gaan. Hoe dat gaat, verschilt per beroepsgroep. Voor sommige beroepsgroepen geldt dat zij een apart beroepscollege hebben. In andere beroepsgroepen moet u in hoger beroep gaan bij de rechter of bij het gerechtshof.
Wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.