Ontslag

Werknemers genieten ontslagbescherming. Dit houdt in dat een werkgever niet zomaar over kan gaan tot ontslag. We kennen in Nederland een gesloten ontslagstelsel. Dat betekent dat de werkgever in de meeste gevallen alleen over kan gaan tot ontslag als het ontslag redelijk is. De werkgever is tevens verplicht om een bepaalde ontslagroute te doorlopen. Het verzoek tot ontslag wordt vooraf, afhankelijk van de ontslagreden, getoetst door het UWV of door de kantonrechter.

Wij krijgen vaak vragen die betrekking hebben op het ontslag en alle zaken die daarmee samenhangen. Hieronder hebben we een kort overzicht gemaakt van de verschillende ontslagmogelijkheden waar wij regelmatig vragen over krijgen.

Opzegverboden

Voordat we verder ingaan op de ontslagmogelijkheden, willen we even kort stilstaan bij de opzegverboden. Gedurende de eerste twee jaren ziekte mag een werkgever niet overgaan tot ontslag. Zo geldt er een opzegverbod bij zwangere werkneemsters. De opzegverboden zijn een extra bescherming bovenop de reguliere ontslagbescherming die werknemers genieten.

Proeftijd

In de proeftijd is het voor zowel de werkgever als de werknemer mogelijk om per direct afscheid van elkaar te nemen. De voornoemde opzegverboden zijn bij een opzegging in de proeftijd niet van toepassing. In feite betekent dit dus dat een werkgever in de proeftijd afscheid kan nemen van een zieke werknemer. De ziekte mag echter niet de reden zijn van het ontslag.

Het opnemen van een proeftijd in een arbeidscontract is niet altijd rechtsgeldig. Zo mag er bijvoorbeeld geen proeftijd overeengekomen worden bij arbeidscontracten van een half jaar of korter.

Ontslag op staande voet

Net zoals bij opzegging in de proeftijd, geldt er ook bij ontslag op staande voet geen opzegtermijn. Een werkgever kan echter niet zomaar overgaan tot ontslag op staande voet. Voor ontslag op staande voet is een dringende reden vereist. Bovendien dient het ontslag onverwijld (direct) aangezegd te worden door de werkgever.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Het ontslag met wederzijds goedvinden wordt steeds vaker overeengekomen. Met een vaststellingsovereenkomst kan het arbeidscontract worden beëindigd.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij ontslag. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw ontslag te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.