Ziekte

Werknemers die door ziekte hun werkzaamheden niet kunnen uitvoeren, dienen zich ziek te melden conform de verzuimregels binnen het bedrijf. Gedurende de ziekteperiode van een werknemer gelden regels waar zowel de werkgever als de werknemer zich aan dienen te houden.

Loondoorbetalingsplicht

Op grond van de wet is een werkgever verplicht om gedurende de eerste twee jaar ziekte van een werknemer het loon door te betalen. Volgens de wet geldt dat de werkgever minimaal 70% van het loon dient door te betalen, waarbij de werknemer gedurende de eerste 52 weken in ieder geval recht heeft op het wettelijk minimumloon. Gedurende de ziekte geldt er voor beide partijen een re-integratieverplichting. Indien men in dienst is op grond van een arbeidscontract voor bepaalde tijd dat afloopt en niet wordt verlengd, kan er eventueel nog aanspraak worden gemaakt op een ziektewetuitkering.

Re-integratie

Gedurende de ziekte geldt er zowel voor de werkgever als voor de werknemer een re-integratieverplichting. Het is hierbij de bedoeling dat de werkgever en de werknemer zich inspannen om uiteindelijk weer terug te kunnen keren in de eigen functie. Aangezien de werkgever zelf geen oordeel kan vellen over de ziekte van een werknemer, is hij verplicht om rond de zesde week van de ziekte een arbo-arts in te schakelen. De arbo-arts maakt een probleemanalyse en vervolgens een plan van aanpak op. In dit plan worden afspraken vastgelegd over het verloop van de re-integratie, bijvoorbeeld het verrichten van passend werk. Tussentijds vinden er (evaluatie-)gesprekken plaats met de arbo-arts.

Opzegverbod

Werknemers worden tijdens ziekte extra beschermd tegen ontslag. Voor ziekte geldt er een zogeheten opzegverbod. De werkgever kan gedurende de eerste twee jaren ziekte van de werknemer niet overgaan tot ontslag. Er zijn wel een aantal uitzonderingen die dit opzegverbod kunnen opheffen, te denken valt aan een algehele bedrijfssluiting vanwege bedrijfseconomische redenen.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij ziekte. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw ziekte te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.