Vaststellingsovereenkomst

We krijgen er regelmatig vragen over: de vaststellingsovereenkomst. Met een vaststellingsovereenkomst bereikt u met uw werkgever wederzijdse instemming over uw ontslag en wordt in principe de gehele afwikkeling van uw dienstverband geregeld.

Hieronder leggen we kort uit wat uw rechten zijn in deze fase en hoe eigenlijk te handelen als u (opeens) een vaststellingsovereenkomst van uw werkgever krijgt.

Allereerst - en dat is meteen ook de belangrijkste en eerste vraag die u zichzelf moet stellen - kunt u zich vinden in het ontslag? Houd altijd goed in het achterhoofd dat u nergens voor hoeft te tekenen als u gewoon in dienst wenst te blijven. Met het ondertekenen van de overeenkomst, stemt u namelijk zelf in met uw eigen ontslag.

WW-uitkering

Van alle vragen die we krijgen over de vaststellingsovereenkomst, staat met stip op nummer één: de WW-uitkering. En dan specifiek of een werknemer na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst recht heeft op een WW-uitkering.

In principe kan er aanspraak gemaakt worden op een WW-uitkering als het dienstverband met wederzijds goedvinden wordt beëindigd, het is echter zeer belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst op dit punt wel aan een aantal voorwaarden voldoet. De manier waarop dit exact juridisch is geformuleerd is daarbij doorslaggevend voor het UWV. Bel ons daarom voor altijd even voor advies als u zelf een vaststellingsovereenkomst heeft gekregen.

Opzegtermijn

Ook niet geheel onbelangrijk is het naleven van de juiste opzegtermijn. Het UWV gaat pas over tot het betalen van een eventuele WW-uitkering als de zogenaamde fictieve opzegtermijn is verstreken. Dit is de opzegtermijn waar de werkgever rekening mee had moeten houden. Tijdens de opzegtermijn betaalt de werkgever gewoon het loon door.

Transitievergoeding

Een transitievergoeding is een vergoeding waar een werknemer sinds 1 juli 2015 recht op heeft als zijn arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Hieraan zijn enkele voorwaarden verbonden, zoals bijvoorbeeld onvrijwillig ontslag.

Bij een vaststellingsovereenkomst is er meestal geen sprake van een onvrijwillig ontslag. De werkgever is dan ook niet verplicht om een transitievergoeding te betalen. In de praktijk komt het echter regelmatig voor dat er wel een transitievergoeding overeengekomen wordt. Het is immers toch een onderhandelingsfase die u als werknemer ingaat. De transitievergoeding dient dan wel expliciet in de vaststellingsovereenkomst opgenomen te zijn.

Bedenktijd

Tot slot heeft u als werknemer een bedenktijd na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst. Heeft u spijt van het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst en wilt u de overeenkomst ontbinden, dan kunt u dat binnen twee weken schriftelijk aan uw werkgever mededelen. De bedenktijd dient ook expliciet in de vaststellingsovereenkomst vastgelegd te worden. Wordt hier geen melding van gemaakt, dan bedraagt de bedenktijd drie weken.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een vaststellingsovereenkomst. Bel nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw vaststellingsovereenkomst te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.