Ik ben op non-actief gesteld! Wat zijn mijn rechten?
Een non-actiefstelling of een schorsing is een ingrijpende maatregel die een werkgever aan u als werknemer kan opleggen. Als u op non-actief wordt gesteld, mag u voor een bepaalde periode uw arbeid niet meer verrichten. Wat u rechten zijn tijdens de periode dat u op non-actief bent gesteld en wat u kunt doen als u het niet eens bent met deze sanctie leest u in deze blog.
Gegronde redenen
In de wet wordt een non-actiefstelling/schorsing niet gedefinieerd. Wel kunnen hier regels over opgenomen zijn in uw arbeidsovereenkomst of cao. Zoals eerder gezegd is een non-actiefstelling of een schorsing een vergaande maatregel. Dit betekent dan ook dat een werkgever deze maatregel niet zomaar op kan leggen.
De werkgever kan een non-actiefstelling of een schorsing alleen opleggen als daar een gegronde reden voor is die een dergelijke maatregel rechtvaardigt. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin er mogelijk een dringende reden bestaat voor een ontslag, zoals diefstal. De werkgever heeft dan de tijd nodig om eerst nader onderzoek te doen en stelt u in de tussentijd op non-actief. Een ander voorbeeld is wanneer er een verstoorde arbeidsrelatie is die zodanig is dat u op non-actief wordt gesteld.
Rechten tijdens non-actiefstelling
Als u op non-actief gesteld/geschorst wordt, geeft de werkgever u een tijdelijk verbod om uw werkzaamheden te verrichten. Meestal hoeft u dan dus ook niet op het werk te verschijnen.
Gezien de ernst van de maatregel, dient de werkgever de reden van het opleggen van de non-actiefstelling/schorsing schriftelijk en gemotiveerd aan u kenbaar te maken. Daarbij geeft de werkgever aan voor welke periode deze maatregel wordt ingezet en gehandhaafd. Bovendien is uw werkgever gehouden om, ondanks dat u tijdens deze periode geen arbeid verricht, uw loon door te blijven betalen. Alle overige arbeidsvoorwaarden blijven ook van kracht.
Wat kan ik doen tegen deze sanctie?
Het is belangrijk correct te handelen op het moment dat u op non-actief wordt gesteld. Des te meer omdat een non-actiefstelling vaak leidt tot een ontslag. Hieronder hebben we enkele belangrijke aandachtspunten kort voor u op een rijtje gezet.
Win gelijk juridisch advies in, vooral wanneer er sprake is van dreigend ontslag.
Onderteken niets en stem nergens mee in.
Vraag altijd om een schriftelijk verslag van eventuele gesprekken die gevoerd zijn of een schriftelijke onderbouwing van de opgelegde maatregel als u deze niet heeft ontvangen van uw werkgever.
Voer schriftelijk verweer tegen de sanctie, waarbij u in ieder geval nadrukkelijk kenbaar maakt dat u bereid en beschikbaar bent om uw werkzaamheden te hervatten.
Wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie