Kan ik mijn ex-partner de toegang tot de woning ontzeggen?
Na het einde van uw relatie, huwelijk of geregistreerd partnerschap kan het een strijd worden om te bepalen wie in de woning mag blijven. Uw ex-partner dreigt bijvoorbeeld om de sloten te vervangen om zo u de toegang tot de woning te ontzeggen. Het kan echter ook voorkomen dat u in de woning wil blijven maar uw ex-partner de woning niet wil verlaten. In dit artikel wordt voor u uiteengezet of u het recht heeft om uw-ex-partner de toegang tot de woning te ontzeggen.
U bent gezamenlijk eigenaar van de koopwoning
In ons artikel ‘Wat gebeurt er met de koopwoning als ik ga scheiden?’ wordt uitgelegd wie de eigenaar is van de koopwoning na een relatiebreuk. Het is raadzaam om deze eerst door te lezen. Wie de woning zal krijgen na een echtscheiding staat in beginsel opgenomen in het echtscheidingsconvenant. U bent verplicht om deze afspraken na te komen. Wanneer u tijdens de echtscheiding nog gezamenlijk met uw ex-partner eigenaar bent van de koopwoning, kunt u uw ex-partner niet zomaar de toegang tot de woning ontzeggen. Hier is echter wel een uitzondering op. U kan namelijk tijdens de echtscheidingsprocedure de rechter verzoeken om het exclusief gebruiksrecht van de woning. Met het gebruiksrecht mag u tegen een vergoeding in de gezamenlijke woning verblijven. Om een dergelijk verzoek in te dienen is een advocaat verplicht. Wanneer aan u het exclusieve gebruiksrecht is toegekend, heeft u het recht om uw ex-partner de toegang tot de woning te ontzeggen.
U bent alleen eigenaar van de koopwoning
Indien u de eigenaar bent van de koopwoning heeft u het recht om uw ex-partner de toegang tot de woning te ontzeggen. Het is namelijk uw woning en niet die van uw ex-partner. Let op! Het kan voorkomen dat u door uw huwelijk of geregistreerd partnerschap niet langer alleen de eigenaar bent van de woning. Het is dus belangrijk om dit eerst na te gaan.
U huurt gezamenlijk de woning
Indien u gezamenlijk met uw ex-partner op de huurovereenkomst staat, heeft u allebei recht op toegang tot het gehuurde. U kunt in dat geval uw ex-partner niet de toegang tot de woning ontzeggen. Het is raadzaam om bij het eind van een relatiebreuk onderling tot een akkoord te komen wie de huurovereenkomst overneemt. De verhuurder moet hier wel mee akkoord gaan. Mocht u er samen met uw ex-partner niet uitkomen, dan is het raadzaam om een mediator in te schakelen. Mocht u gezamenlijk met de mediator niet tot een oplossing komen, dan kunt u de rechter vragen om te beslissen wie in de huurwoning mag blijven. Wijst de rechter de woning toe aan u? Dan kunt u uw ex-partner de toegang tot de woning ontzeggen.
U huurt de woning
Indien u alleen op de huurovereenkomst staat en uw ex-partner niet medehuurder is geworden door bijvoorbeeld een huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan heeft u in beginsel het recht om in de huurwoning te verblijven. U kunt uw ex-partner de toegang tot de woning ontzeggen.
Wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.