Wat als mijn auteursrecht geschonden wordt?

Op het moment dat u iets heeft gemaakt of geschreven, zoals een boek of een schilderij, wilt u natuurlijk niet dat anderen hier zomaar kopieën van maken. U vraagt zich misschien af wat u kunt doen op het moment dat dit wel gebeurt. In dit artikel wordt uiteengezet wat het auteursrecht inhoudt en wat u kunt doen als hier een inbreuk op wordt gemaakt. 

Wat is het auteursrecht en wanneer heb ik dit?

Het auteursrecht is een recht dat u als maker van een werk heeft. Dit ‘werk’ kan bijvoorbeeld een boek, een schilderij of een design zijn. Het werk moet waarneembaar zijn. U kunt dus geen auteursrecht krijgen op een gedachte. Daarnaast moet het werk origineel en persoonlijk zijn, het mag dus niet te veel lijken op een bestaand werk. Het auteursrecht ontstaat automatisch en hoeft dus niet ingeschreven te worden bij een register. Dit betekent wel dat u bij een conflict moet kunnen bewijzen dat u de maker van het werk bent om een beroep te kunnen doen op uw auteursrecht. 

Het auteursrecht brengt onder meer met zich mee dat de maker van het werk het exclusieve recht heeft om dit werk openbaar te maken of te verveelvoudigen. De maker kan ook toestemming aan anderen geven om zijn werk openbaar te maken, bijvoorbeeld door het in een winkel te laten verkopen. Degene die het werk dan mag verkopen heeft een zogenaamde licentie. Als u toestemming geeft aan anderen om uw werk openbaar te maken of te verveelvoudigen, dan is dit geen inbreuk op uw auteursrecht. 

De wet stelt wel een aantal beperkingen aan het auteursrecht. Er mag bijvoorbeeld wel geciteerd worden uit een werk, zonder dat dit een inbreuk op het auteursrecht is. Ook het gebruik van een gedeelte van een werk voor onderwijs is meestal toegestaan zonder dat toestemming is vereist.  

Schending van het auteursrecht 

Er is sprake van een inbreuk op uw auteursrecht wanneer iemand zonder uw toestemming, en dus zonder een licentie, uw werk openbaar maakt of verveelvoudigt. Dit kan bijvoorbeeld door illegale kopieën van uw werk op het internet te plaatsen. 

Een inbreuk op een auteursrecht is een onrechtmatige daad waar u tegen kunt optreden. De eerste stap is om een aangetekende brief te versturen waarin u degene die de inbreuk maakt verzoekt om te stoppen met het maken van de inbreuk. Indien u schade heeft geleden door de inbreuk kunt u in de brief ook een schadevergoeding vorderen. Als deze schadevergoeding niet wordt betaald kunt u de tegenpartij voor de rechter dagen. De hoogte van de schade is in beginsel de misgelopen vergoeding die anders voor de licentie zou zijn betaald. Het kan echter zo zijn dat een rechter afhankelijk van de omstandigheden van het geval een hogere schadevergoeding toewijst. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.