Heb ik recht op een tegemoetkoming als scholier?

Als scholier heeft u te maken met veel schoolkosten. Denk aan lesgeld en schoolboeken. Als u als scholier 18 jaar of ouder bent heeft u mogelijk recht op een tegemoetkoming. Deze tegemoetkoming kunt u ontvangen tijdens het voortgezet onderwijs. De tegemoetkoming is een gift die bedoeld is voor schoolkosten. De aanvraag van de tegemoetkoming kan via Mijn DUO. In dit artikel leest u wat de tegemoetkoming precies inhoudt en wanneer u daarvoor in aanmerking komt.

Hoogte van de tegemoetkoming 

De hoogte van de tegemoetkoming kan verschillen per situatie. De tegemoetkoming bestaat uit een basistoelage en een aanvullende toelage. De basistoelage wordt bepaald aan de hand van de thuissituatie. Als u uitwonend bent, is de hoogte van de tegemoetkoming hoger dan als u thuis woont. Naast de basistoelage kan u dus ook een aanvullende toelage aanvragen. U heeft recht op de aanvullende toelage als uw ouders niet of weinig kunnen meebetalen. De hoogte van de aanvullende toelage verschilt en hangt onder andere af van welk soort onderwijs u volgt, het inkomen van uw ouders en of uw broers en zussen een aanvullende beurs ontvangen.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming dient u te voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zien op uw leeftijd, opleiding en nationaliteit. U moet in beginsel minimaal 18 jaar oud en maximaal 30 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming. Dit is anders wanneer het gaat om voortgezet speciaal onderwijs. In dat geval kunt u de tegemoetkoming namelijk krijgen tot uw 20e, aangezien u dan meestal wordt uitgeschreven. Mocht u na het bereiken van deze leeftijd toch ingeschreven blijven staan, kan een uitzondering worden gemaakt, waardoor de tegemoetkoming geldig blijft tot het moment van uitschrijven. Dit gebeurt niet automatisch, u dient dit zelf door te geven. 

Ook moet u een bepaalde opleiding doen om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming. Dit ziet op de volgende opleidingen: voortgezet onderwijs, voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) en voortgezet speciaal onderwijs (vso). U moet in beginsel de opleiding voltijd volgen en de opleiding dient minimaal één jaar te duren. Daarnaast moet de opleiding erkend zijn in Nederland. Het is mogelijk dat u onder de Rutte-regeling valt. Door de Rutte-regeling kan u als student uitbesteed worden aan een andere opleiding. Als deze regeling bij u van toepassing is, kan u ook in aanmerking komen voor de tegemoetkoming. Wel moet u dan ook voldoen aan de andere twee voorwaarden, ten aanzien van leeftijd en nationaliteit. 

De laatste voorwaarde ziet op de nationaliteit. U moet Nederlander zijn of een verblijfsvergunning type II, III, IV, V hebben. Mocht u een verblijfsvergunning I hebben of uit een EU/EER-land, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk komen dan zijn er extra voorwaarden waaraan u dient te voldoen, maar kan u het recht op een tegemoetkoming mogelijk wel hebben. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.