Buren met verbouwingsplannen? Dit kunt u doen!

Willen uw buren gaan verbouwen, bouwen of slopen en bent u het hier niet mee eens? In sommige gevallen kunt u de gemeente uw mening geven middels een zienswijze. Verleent de gemeente alsnog de omgevingsvergunning? Dan kunt u mogelijk nog in bezwaar en beroep tegen dit besluit. In dit artikel leest u wat deze stappen precies inhouden.

Omgevingsvergunning

Allereerst is het van belang om zeker te weten dat er een vergunning nodig is. Deze vergunning noemt men een omgevingsvergunning. Als de buren een eenvoudige verbouwing willen doen, dan is vaak geen omgevingsvergunning vereist. Een eenvoudige manier om na te gaan of een vergunning nodig is, is via het Omgevingsloket, dit is onderdeel van de Rijksoverheid en te raadplegen via de website: omgevingsloket.nl

Zienswijze

Nadat uw buren een aanvraag hebben ingediend voor een omgevingsvergunning, heeft u vaak de mogelijkheid om uw zienswijze in te dienen. Met deze zienswijze geeft u aan waarom u van mening bent dat de omgevingsvergunning niet moet worden verleend. Het is van belang dat u van deze mogelijkheid gebruik maakt, omdat in sommige situaties het indienen van de zienswijze een verplichting is om in beroep te kunnen bij de bestuursrechter. De vergunningsaanvraag kunt u vaak terugvinden op de website van de gemeente of soms vindt u deze nog in de plaatselijke krant. Daarnaast vindt u de publicatie op: officielebekendmakingen.nl. Bij een eenvoudige vergunningsprocedure kunt u de zienswijze indienen tot het moment dat de gemeente een besluit neemt over de aanvraag. 

In sommige gevallen behandelt de gemeente de vergunningsaanvraag met een uitgebreidere procedure, bijvoorbeeld omdat uw buren een omgevingsvergunning aanvragen voor een bouwwerk dat behoorlijk afwijkt van het huidige bestemmingsplan. In dit geval is de gemeente verplicht om aan te geven tot wanneer u de zienswijze in kunt dienen. Vaak bedraagt deze termijn zes weken. De gemeente is vervolgens verplicht om uw zienswijze mee te nemen in haar besluit. 

Bezwaar

Verleent de gemeente ondanks uw zienswijze toch de omgevingsvergunning? Dan kunt u tegen dit besluit nog in bezwaar gaan. Vanaf het moment dat de vergunning is verleend, heeft u in principe zes weken de tijd om in bezwaar te gaan. In uw bezwaarschrift legt u nogmaals uit waarom u het niet eens bent met de vergunning. 

Beroep

Wordt ook uw bezwaar afgewezen? Dan kunt u zich binnen zes weken nog richten tot de bestuursrechter door middel van een beroepschrift. Het is van belang dat voordat u in beroep gaat bij de bestuursrechter, u gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen én dat u in bezwaar bent gegaan tegen de toewijzing van de vergunning van uw buren. 

Een advocaat of jurist is niet verplicht in het bestuursrecht, maar zeker gezien de machtsverhouding tussen overheid en particulier, zeer aan te raden! Wij kunnen u eventueel helpen bij het vinden van een jurist of advocaat.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.