De nieuwe badkamer vol gebreken: aannemer aansprakelijk?

U heeft net een nieuwe badkamer laten plaatsen door een aannemer, maar binnen de kortste keren ontstaat er een gebrek zoals bijvoorbeeld lekkage. In veel gevallen is de aannemer voor deze gebreken aansprakelijk. De aannemer is dan ook verplicht om de gebreken te herstellen!

Ingebrekestelling

Als u een gebrek constateert, dient u de aannemer hier zo snel mogelijk van op de hoogte te brengen. Daarnaast dient u de aannemer de mogelijkheid te geven om de gebreken te herstellen. De aannemer is in beginsel gehouden de gebreken te herstellen. U kunt de aannemer een aangetekende brief sturen met hierin een redelijke termijn om de gebreken te herstellen. Dit noemt men een ingebrekestelling. Let er wel op dat deze termijn redelijk moet zijn. Een gehele badkamer herstellen in slechts één week is in veel gevallen niet redelijk.

Vervangende schadevergoeding

Als de redelijke termijn is verstreken en de aannemer heeft het gebrek of de gebreken niet hersteld, dan kunt u - in plaats van herstel - vervangende schadevergoeding vorderen van de aannemer.  Bij vervangende schadevergoeding eist u van de aannemer geen herstel meer, maar laat u het gebrek herstellen door een andere partij. De kosten die u hiervoor maakt, verhaalt u vervolgens op de aannemer en vormen samen de vervangende schadevergoeding. 

Omzettingsverklaring 

Let er wel op dat u pas aanspraak kunt maken op vervangende schadevergoeding, als u dit de aannemer kenbaar heeft gemaakt. Dit doet u door een omzettingsverklaring te sturen naar de aannemer. U deelt middels deze verklaring aan de aannemer mede dat u hem niet langer de gelegenheid biedt om de gebreken te herstellen en dat u de gebreken door iemand ander laat herstellen. Ook vermeldt u dat u deze kosten op hem zal verhalen. De ingebrekestelling en de omzettingsverklaring kunt u in één aangetekende brief combineren. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.