Ondernemer worden met een WGA- of IVA-uitkering?

Indien u arbeidsongeschikt bent verklaard, kan het moeilijk zijn om werk te vinden. Het kan dan interessant zijn om een eigen bedrijf te starten. Wat moet u hiervoor regelen en wat zijn de gevolgen voor uw IVA- of WGA-uitkering? Deze vragen worden in dit artikel beantwoord.

De voorbereiding 

Om te gaan ondernemen, zult u eerst een aantal voorbereidingen moeten treffen. Om te beginnen is het verstandig om na te denken over het soort onderneming dat u zou willen beginnen. Er zijn verschillende rechtsvormen, zoals een eenmanszaak, besloten vennootschap of vennootschap onder firma. Onze juristen kunnen de verschillende opties met u doornemen. Het soort onderneming dat u kiest heeft gevolgen voor uw aansprakelijkheid bij bijvoorbeeld een faillissement. 

Vervolgens neemt u contact op met de arbeidsdeskundige van het UWV. De arbeidsdeskundige zal u mogelijk aanraden om een digitale training te volgen. Daarna kunt u dan eventueel starten met de zogeheten onderzoeksperiode.  De onderzoeksperiode is een periode waarin u kunt kijken of uw onderneming haalbaar is. Daarnaast kunt u onderzoeken wat een geschikte locatie is, welke vergunningen u nodig heeft en welke belastingen u zou moeten betalen. Ook kunt u onderzoek doen naar benodigde leningen en kunt u een ondernemingsplan op gaan stellen. U kunt in principe een starterskrediet van het UWV krijgen. Dit krediet zult u op termijn wel terug moeten betalen. De onderzoeksperiode zal maximaal zes weken duren. Uw uitkering loopt in deze periode gewoon door. Om de onderzoeksperiode te starten heeft u toestemming van uw arbeidsdeskundige nodig. De training en onderzoeksperiode zijn niet verplicht, maar kunnen u wel helpen. Na afloop van de onderzoeksperiode moet u beslissen of u wilt gaan ondernemen. Als u besluit niet te willen ondernemen, verandert er niets aan uw uitkering.

Verplichtingen tijdens het ondernemen

Als u met uw onderneming bent begonnen, blijven de verplichtingen die bij uw uitkering horen voor u gelden. U moet onder meer uw inkomsten doorgeven en bijhouden hoeveel uur u werkt voor uw onderneming. Daarnaast zult u zich moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel en moet u zich aanmelden bij de Belastingdienst. Bij de Belastingdienst zult u uw inkomen moeten doorgeven.

Ondernemen vanuit een IVA- of WGA-uitkering

Als u gaat ondernemen en u een IVA- of WGA-uitkering heeft, zal het ondernemen gevolgen hebben voor uw uitkering. Het uitgangspunt is dat het UWV uw uitkering zal verrekenen met de winst uit uw onderneming. Als het nog onbekend is wat uw winst zal zijn, zal het UWV een schatting maken. Mocht uw winst te hoog zijn ingeschaald, zult u van het UWV een bijbetaling ontvangen. Als uw winst te laag is ingeschaald, zult u het teveel ontvangen bedrag aan het UWV moeten terugbetalen. Als u drie jaar ondernemer bent, zal het UWV de hoogte van uw uitkering definitief aanpassen. Mocht uw inkomen erg wisselen, kan het UWV besluiten om te wachten met het definitief aanpassen van uw uitkering.

Als u wilt stoppen met uw onderneming, kunt u mogelijk uw oude uitkering terugkrijgen. Het UWV zal u echter wel opnieuw beoordelen. U loopt hierbij het risico dat het UWV zal oordelen dat u minder arbeidsongeschikt bent dan voorheen. Uw uitkering kan dan worden verlaagd of stopgezet. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.