Welke plichten heeft mijn werkgever bij het aflopen van mijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd?
U kunt als werknemer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd hebben. In deze blog wordt ingegaan op een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt aangegaan voor een voorafgaand overeengekomen periode. Als u een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft, dan ziet u de einddatum staan in uw arbeidsovereenkomst. Uw werkgever kan ervoor kiezen om de arbeidsovereenkomst van rechtswege, dus automatisch, te laten eindigen of te verlengen. In deze blog wordt voor u uiteengezet welke plichten uw werkgever heeft wanneer het einde van uw arbeidsovereenkomst in zicht komt.
Aanzegplicht
Uw werkgever heeft op grond van de wet de verplichting om u uiterlijk één maand voor het eindigen van de arbeidsovereenkomst schriftelijk mede te delen of uw arbeidsovereenkomst wel of niet voortgezet wordt. Indien de arbeidsovereenkomst voortgezet wordt, heeft uw werkgever ook de verplichting om u te informeren over de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst voortgezet zal worden. Deze plicht wordt de aanzegplicht genoemd. Uw werkgever heeft geen aanzegplicht als schriftelijk is overeengekomen dat de arbeidsovereenkomst zal eindigen op een tijdstip dat niet op een kalenderdatum is gebaseerd. Denk daarbij aan een gebeurtenis zoals het afronden van een bepaald project. Daarnaast geldt de aanzegplicht ook niet bij arbeidsovereenkomsten met een duur van minder dan zes maanden.
Geen of niet tijdige aanzegging ontvangen
Indien uw werkgever niet of niet tijdig aangezegd heeft, heeft u recht op een vergoeding. In het geval van geen aanzegging is de werkgever een bedrag gelijk aan het loon van één maand aan u verschuldigd. Heeft de werkgever wel aangezegd, maar niet op tijd? Dan is uw werkgever verplicht om u een vergoeding naar rato te betalen. Hiermee wordt bedoeld het loon over de periode dat uw werkgever te laat is. Is uw werkgever bijvoorbeeld drie weken te laat? De hoogte van uw vergoeding is dan gelijk aan het loon dat u normaal gesproken zal verdienen als u drie weken werkt. Wel moet u op tijd zijn met het vorderen van deze vergoeding. De vergoeding moet namelijk binnen twee maanden na de dag waarop de arbeidsovereenkomst zou eindigen gevorderd worden.
Stilzwijgende voortzetting
Het kan gebeuren dat uw werkgever de aanzegplicht niet is nagekomen en dat de arbeidsovereenkomst voortgezet wordt. In dat geval wordt geacht dat de arbeidsovereenkomst voortgezet wordt onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als de eerdere arbeidsovereenkomst. In beginsel wordt de arbeidsovereenkomst voortgezet voor dezelfde periode met een bovengrens van één jaar. Het kan echter zijn dat u door de stilzwijgende verlenging recht heeft op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Of u hier recht op heeft, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Zo heeft u waarschijnlijk recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wanneer uw verlopen arbeidsovereenkomst uw derde arbeidsovereenkomst was bij uw werkgever. Een werkgever mag immers maar drie opvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd aanbieden. Voor uitzendkrachten gelden echter andere regels.
Transitievergoeding
Wanneer uw werkgever ervoor kiest om uw arbeidsovereenkomst niet te verlengen, dan heeft u in beginsel recht op een transitievergoeding. Wanneer u meerdere tijdelijke arbeidsovereenkomsten heeft gehad bij uw werkgever, dan wordt de duur van deze overeenkomsten bij elkaar opgeteld voor de berekening van de transitievergoeding. Dit gebeurt niet wanneer de periode tussen deze arbeidsovereenkomsten langer dan zes maanden is geweest. De wettelijke transitievergoeding bedraagt ⅓ deel van het bruto maandsalaris per dienstjaar.
Wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.