Wat kan ik doen als mijn aangifte niet wordt opgenomen?

Personen die het vermoeden hebben dat er een strafbaar feit is gepleegd kunnen aangifte doen. Een aangifte is vaak niet vereist voor vervolging, wel is het zo dat bij aangifte sneller tot vervolging zal worden overgegaan dan wanneer geen aangifte is gedaan. Maar wat als onderzoek wenselijk is, en er niets gedaan wordt na de aangifte? Of sterker nog, wat als de politie de aangifte niet wilt opnemen? In dit artikel wordt ingegaan op wat u kunt doen wanneer de politie niets met uw aangifte doet. 

Aangifte doen

Op grond van de wet is iedereen die kennis heeft van het begaan van een strafbaar feit bevoegd om aangifte te doen. Sommige strafbare feiten hebben een aangifte nodig voordat over kan worden gegaan op vervolging, denk bijvoorbeeld aan belaging of belediging. Veel strafbare feiten zijn echter ook ambtshalve vervolgbaar. Dit betekent dat er ook kan worden vervolgd zonder dat er aangifte wordt gedaan. In andere gevallen bent u verplicht aangifte te doen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u kennis draagt van misdrijven die tegen het leven gericht zijn (zoals doodslag of moord) of bij misdrijven die tegen de veiligheid zijn van de staat (zoals terrorisme). 

De politie mag een aangifte niet weigeren

De politie is op basis van de wet verplicht om aangiftes op te nemen. In de praktijk wordt een aangifte wel eens geweigerd om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende bewijs is of omdat het te druk is. Deze redenen zijn in principe ongeldig en mogen dan ook geen reden zijn voor het weigeren van een aangifte. De aangifte kan daarentegen wel geweigerd worden wanneer geen strafbaar feit is begaan, bijvoorbeeld omdat de kwestie van civielrechtelijke aard is en dus niet strafrechtelijk. 

Klachtenprocedure bij weigering aangifte

Het wil wel eens gebeuren dat de politie een aangifte toch weigert. In dit geval kunt u een klachtenprocedure starten bij de politiechef van het hoofdbureau in uw regio. U doet dat door een brief te sturen waarin u uitlegt dat u het er niet mee eens bent dat uw aangifte niet wordt opgenomen. Het is belangrijk dat u onderbouwt waarom u het er niet mee eens bent en dat u verzoekt om de aangifte alsnog op te nemen. 

Wanneer dit niet helpt, kunt u de brief ook sturen naar de hulp- of hoofdofficier van justitie in uw regio. U kunt uw klacht het beste schriftelijk indienen en aangetekend versturen. Let wel op dat u bij het juiste arrondissement bent voor uw klacht. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.