De werkgever wijzigt mijn arbeidsvoorwaarden. Mag dit?
In uw arbeidsovereenkomst vindt u verschillende arbeidsvoorwaarden. Dit zijn de voorwaarden waaronder u werkt. U kunt hierbij denken aan uw arbeidstijden, de hoogte van uw loon en het aantal vakantiedagen. Naast uw arbeidsovereenkomst, kunnen ook in de cao verschillende arbeidsvoorwaarden opgenomen zijn. Het is daarom van belang om, naast uw arbeidsovereenkomst, ook de cao die van toepassing is te raadplegen. In dit artikel leest u wanneer uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden mag wijzigen.
Arbeidsovereenkomst of cao met eenzijdig wijzigingsbeding
In uw arbeidsovereenkomst of cao kan een eenzijdig wijzigingsbeding staan opgenomen. Ondanks dat dit misschien wel zo lijkt, geeft dit uw werkgever niet de bevoegdheid om zomaar zonder uw toestemming uw arbeidsvoorwaarden te wijzigen. De werkgever moet namelijk kunnen aantonen dat er een zwaarwichtig belang aanwezig is, die de wijziging rechtvaardigt. Dit belang van de werkgever moet zwaarder wegen dan uw persoonlijke belang. Is dit het geval? Dan mag de werkgever de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen, dus zonder uw toestemming. Bij een zwaarwichtig belang kunt u bijvoorbeeld denken aan een nodige reorganisatie.
arbeidsovereenkomst of cao zonder eenzijdig wijzigingsbeding
Indien er in de arbeidsovereenkomst of cao geen eenzijdig wijzigingsbeding staat opgenomen, mogen arbeidsvoorwaarden in beginsel alleen gewijzigd worden met uw toestemming. Hier is wel een uitzondering op. Op grond van de wet zal een werknemer zich als goed werknemer moeten gedragen. Hieruit kan in sommige gevallen voortvloeien dat u akkoord zal moeten gaan met een voorstel voor het wijzigen van de arbeidsvoorwaarden. Dit voorstel dient natuurlijk wel redelijk te zijn. Wat als een redelijk voorstel gezien kan worden hangt af van alle omstandigheden. U zal alleen zo’n redelijk voorstel mogen afwijzen indien het niet van u gevergd kan worden om akkoord te gaan. Het is aan de werkgever om te bewijzen dat hij een redelijk voorstel heeft gedaan.
wijzigen van het loon
Loon is een van de arbeidsvoorwaarden waarvoor een minimum is bepaald in de wet. De werkgever is gehouden om in ieder geval het minimumloon uit te keren aan u. Is uw loon lager, dan handelt uw werkgever in strijd met de wet. Is er sprake van bedrijfseconomische redenen waardoor uw werkgever uw loon wil verlagen, dan kan dit in de meeste gevallen alsnog niet zonder uw toestemming.
wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.