Maximale huurverhoging in de vrije sector? Zo zit het!

Verhoging van de huurprijs is in veel gevallen een terugkerende last. Maar is deze verhoging eigenlijk altijd toegestaan? En hoe zit dit in de periode tussen 2021 en 2023? In dit artikel zal worden ingegaan op de maximale huurverhoging van woningen in de vrije sector, met name in de periode tussen 2021 en 2023.

Hoofdregel

Voor een huurwoning in de vrije sector geldt in beginsel geen maximale huurprijs, maar de hoogte van de huurprijs moet wel redelijk zijn. Ten aanzien van het verhogen van de huurprijs gelden er meer duidelijke regels. Zo mag de verhuurder van een woning in de vrije sector de huurprijs maximaal één keer in de twaalf maanden verhogen. Hier zijn wel enkele uitzonderingen op, bijvoorbeeld in het geval van een renovatie van de huurwoning. In dat geval mag uw verhuurder de huurprijs nog een keer verhogen.

Voorheen gold de regel dat uw verhuurder zelf mocht bepalen met welke prijs hij de huur jaarlijks wilde verhogen. Meestal staat er in de huurovereenkomst een percentage waarmee uw verhuurder de huur telkens mag verhogen. Dit wordt de indexeringsclausule genoemd. Als er een indexeringsclausule in de huurovereenkomst staat opgenomen dan is uw verhuurder verplicht zich aan deze maximale stijging te houden. 

Maximale huurverhoging vanaf 2021

Sinds kort gelden er nieuwe regels voor maximale huurverhoging in de vrije sector. Voor de komende drie jaar geldt er namelijk een maximale jaarlijkse huurverhoging van de inflatie plus één procentpunt voor de vrije sector. Dit betekent dat de maximale huurverhoging voor 2021 maximaal 2,4% is. De mogelijkheid tot deze huurverhoging dient overigens wel in uw huurovereenkomst opgenomen te zijn! Staat er in uw huurovereenkomst (nog) een hoger percentage aan huurverhoging opgenomen? Dan dient de verhuurder zich te houden aan de genoemde maximale huurverhoging. Wanneer een lagere huurverhoging dan 2,4% is afgesproken, dan geldt deze lagere huurverhoging. 

Uitzondering

Ook in deze situatie geldt er een uitzondering voor woningen in de vrije sector die onlangs gerenoveerd zijn. Als uw verhuurder uw woning heeft gerenoveerd, dan mag de huurverhoging wel hoger zijn dan 2,4%. Huurverhoging door woningverbetering staat namelijk los van de jaarlijkse huurverhoging. De huurverhoging moet natuurlijk wel in redelijke verhouding staan tot de kosten die uw verhuurder heeft gemaakt voor de renovatie. 

Wat als mijn verhuurder de huur met meer dan 2,4% verhoogt?

Wanneer uw verhuurder zich niets van de nieuwe regel aantrekt en de huur met meer dan 2,4% verhoogt, dan kunt u het beste in bezwaar gaan tegen de huurverhoging. Dit doet u door uw verhuurder een aangetekende brief te sturen waarin u aangeeft bezwaar te maken tegen de huurverhoging, omdat het volgens de wet per 1 juli 2021 niet is toegestaan om de huur met meer dan 2,4% te verhogen. Wij kunnen u eventueel helpen met het vinden van een jurist die deze brief voor u kan opstellen. 

Huurcommissie

Tot slot is het sinds 2021 mogelijk voor u als huurder in de vrije sector om een geschil over de huurverhoging voor te leggen aan de Huurcommissie. U kunt dus een geschil over een te hoge huurverhoging voorleggen, maar ook een geschil over de huurverhoging wegens renovatie van uw woning omdat u vindt dat de huurverhoging niet redelijk is. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.