Coronavirus: De mogelijkheden om werknemers een PCR-test te verplichten

Om het coronavirus vast te stellen is het mogelijk om een zogenoemde PCR-test uit te laten voeren. Ter voorkoming van de verspreiding van het virus onder uw personeel of misschien wel bij uw klanten, kan het fijn zijn om werknemers een PCR-test te laten doen. Daarnaast kan het voor u als ondernemer voordeliger zijn, omdat een werknemer sneller uit quarantaine mag bij een negatieve test. Maar kunt u als werkgever uw werknemers eigenlijk wel verplichten tot het doen van een PCR-test?

Het verplichten van een PCR-test

Het arbeidsrecht kent geen regels over het verplichten van de werknemer om een PCR-test of een andere gezondheidscontrole uit te voeren. Toch is het wel mogelijk om uw werknemer te vragen een PCR-test te laten uitvoeren. De PCR-test wordt gezien als een weinig belastende test met een geringe inbreuk op de lichamelijke integriteit. Het belang van u als werkgever en de algemene volksgezondheid zijn zodanig dat uw werknemer in beginsel mee zou moeten werken aan de PCR-test. Dit op grond van wat de wet noemt het ‘goed werknemerschap’. Desondanks is het in de praktijk lastig om uw werknemer te dwingen een PCR-test te laten doen. U mag de test niet zelf afnemen bij de werknemer en de arbo arts zal de werknemer moeten doorverwijzen naar de GGD. Wanneer de werknemer de test alsnog niet laat uitvoeren kunt u in bepaalde gevallen wel stoppen met loon uitbetalen.

Zieke werknemer weigert PCR-test

Of een werknemer recht heeft op loon na de weigering van een PCR-test hangt af van de situatie. Als de werknemer ziek is en coronagerelateerde klachten vertoont, heeft de werknemer, net als ieder ander zieke werknemer, recht op loon. Dit is ook het geval als de werknemer weigert een PCR-test te doen. Wanneer een werknemer coronagerelateerde klachten heeft maar niet zo ziek is dat hij of zij niet kan werken, is er in beginsel eveneens recht op loon. De werknemer kan in dit geval echter niet naar de werkplek komen vanwege (de verplichte) quarantaine. Wanneer de werknemer thuis kan werken lost dit het probleem gedeeltelijk op en heeft de werknemer recht op doorbetaling van het loon. Als de werknemer echter weigert thuis te werken terwijl dit wel mogelijk is, verliest hij of zij dit recht op loondoorbetaling. Er is in dit geval namelijk sprake van werkweigering waardoor de werkgever in beginsel het loon kan stopzetten. Voor u dit doet is het verstandig om een jurist te raadplegen over de specifieke situatie. 

Weigering PCR-test tijdens een quarantaine 

Ook kan het voorkomen dat een werknemer geen klachten heeft, maar toch thuis in quarantaine moet. Zoals eerder aangegeven: zodra de werknemer thuis kan werken is er recht op loon. Maar ook als dit niet mogelijk is, dient u het loon van de niet-zieke werknemer door te betalen. Dit kan anders zijn als de werknemer preventief in quarantaine moet vanwege een vrijwillige vakantie. In het geval van een werknemer in quarantaine zonder klachten kan het voor u voordelig zijn als de werknemer een PCR-test doet. Bij een negatieve PCR-test kan de quarantaine namelijk verkort worden van tien tot vijf dagen. Wanneer de werknemer de mogelijkheid heeft om de quarantaine te verkorten, maar dit niet doet omdat hij of zij geen PCR-test wil doen, is er in beginsel de laatste vijf dagen geen recht op loon. Ook in dit geval is het verstandig om - alvorens u loondoorbetaling stopzet - een jurist te raadplegen over uw specifieke situatie.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.