Wat zijn mijn rechten als ouder rondom het leerlingdossier van mijn kind?

In een leerlingdossier worden door de school verschillende gegevens over uw  kind bewaard. Het gaat daarbij om administratieve gegevens, maar ook om informatie met betrekking tot de ontwikkeling, het gedrag en de leerprestaties van de leerling. Het betreft dus zeer privacygevoelige informatie. Een gezaghebbende ouder heeft verschillende rechten met betrekking tot het leerlingdossier van zijn of haar kind. Hier zullen de belangrijkste rechten worden besproken.

Recht op inzage

Een ouder heeft recht op inzage van het leerlingdossier van zijn of haar kind. Dit recht heeft de ouder tot het kind zestien jaar oud is. Daarna heeft het kind zelf recht op inzage in het leerlingdossier. Naast inzage kan een ouder ook een kopie van het dossier opvragen. Het is vanzelfsprekend dat dit recht toekomt aan een ouder met gezag. Een ouder zonder gezag heeft dit recht niet. Wel heeft een ouder zonder gezag recht op belangrijke informatie over het kind, mits het belang van het kind daarmee niet wordt geschaad. Het gaat daarbij om informatie over bijvoorbeeld schoolprestaties. De school mag alleen weigeren als aangetoond kan worden dat het delen van de informatie nadelig is voor de leerling. 

Correctie

Wanneer er fouten in het leerlingdossier staan, dan kan een ouder verzoeken om deze informatie te laten verbeteren. Ook kan de onjuiste informatie op verzoek worden verwijderd. De school is namelijk verplicht om aantoonbaar onjuiste informatie te verbeteren of te verwijderen. Dit betekent dat de ouder wel moet kunnen bewijzen dat de informatie onjuist is. Als dit niet lukt, dan is het ook mogelijk om als ouder een zienswijze toe te voegen aan het dossier. Hiermee kan de ouder vastleggen het niet eens te zijn met de onjuiste informatie.

Verwijderen gegevens

Er geldt een wettelijke bewaartermijn voor elk leerlingdossier. De hoofdregel is dat het leerlingdossier maximaal twee jaar mag worden bewaard nadat de leerling van de school is uitgeschreven. Er geldt soms een langere termijn met betrekking tot enkele gegevens. Een ouder kan de school verzoeken om gegevens te verwijderen. Dit kan in een aantal situaties. Zo kan het zijn dat de gegevens niet meer nodig zijn en het bewaren ervan dus geen doel meer treft. Daarnaast kan de ouder de toestemming intrekken of kan er door de ouder bezwaar worden gemaakt tegen de verwerking van de gegevens. 

Een ouder heeft dus een aantal rechten met betrekking tot het leerlingdossier van het kind. De belangrijkste rechten zijn het recht op inzage, het recht op het verbeteren van informatie en het recht van verwijderen van informatie. Voor kinderen onder de zestien jaar geldt dat de ouder optreedt als wettelijk vertegenwoordiger. Kinderen ouder dan zestien kunnen deze rechten zelf uitoefenen. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.