Geluidsoverlast van de buren? Zo komt u er (eindelijk) vanaf!
Ervaart u hevige geluidsoverlast van uw buren? Dan kunt u hiertegen meerdere acties ondernemen. Allereerst is het verstandig om zelf het gesprek met de buren aan te gaan. Dit kan ook door middel van buurtbemiddeling via de gemeente of mediation. Een volgende optie is dat u zich richt tot uw verhuurder of VvE. Verder kunt u in sommige gevallen een melding maken bij de politie of naar de rechter stappen. In dit artikel vindt u verdere informatie over deze verschillende mogelijkheden.
Een goed gesprek
De meest voor de hand liggende - maar vaak lastige - oplossing is om er samen met de buren uit te komen. Het is altijd aan te raden om met de buren in gesprek te gaan. U kunt samen tot praktische oplossingen komen, zoals het plaatsen van geluidsisolatie of het afspreken van tijdstippen waarop muziek gemaakt mag worden. Indien een gesprek met de buren niet (meer) tot de mogelijkheden behoort vanwege een hoogoplopende emoties, dan biedt wellicht buurtbemiddeling of mediation een oplossing. In veel plaatsen kunt u terecht bij uw gemeente voor de aanvraag van buurtbemiddeling.
De verhuurder of VvE
Indien u een woning huurt, dan kunt u in veel gevallen de hulp van de verhuurder inschakelen om het geluidsoverlast tegen te gaan. Als huurder van een woning heeft u namelijk recht op woongenot. Hieruit volgt dat u de verhuurder kunt verzoeken om bijvoorbeeld maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van geluidsisolatie. Hebben de buren dezelfde verhuurder als u? Des te groter de plicht van de verhuurder om maatregelen te nemen tegen de overlast. Huurders mogen namelijk geen overlast aan omwonenden veroorzaken. Doen ze dit wel, dan kan dit gekwalificeerd worden als een gebrek. Op grond van de wet zijn verhuurders verplicht om gebreken te verhelpen. U kunt als huurder eisen dat de verhuurder maatregelen treft tegen de overlast veroorzakende huurder. Indien u een koopwoning heeft en lid bent van een VvE, dan richt u zich tot die VvE. De VvE kan als bemiddelaar tussen u en de buren optreden. Daarnaast kan de VvE eisen dat overlast veroorzakende bewoners zich aan het splitsings- en huishoudelijk reglement houden.
Melding bij de politie
Bij ernstig geluidsoverlast, kunt u een melding doen bij de Politie. Deze melding kunt u online maken of u kunt bellen naar 0900 8844. Als uw buren wettelijke geluidsnormen overtreden, dan kan de politie handhavend optreden. Denk hierbij aan een tot midden in de nacht durend feest met zeer harde muziek. In minder ernstige gevallen, kan bijvoorbeeld de wijkagent optreden als bemiddelaar. Of dit mogelijk is, verschilt per locatie.
Naar de rechter
Tot slot kunt u een civiele procedure bij de rechter starten. U zal bij de rechter moeten aantonen dat er sprake is van onrechtmatige hinder. Normale leefgeluiden zoals spelende kinderen of dichtslaande deuren vallen hier niet onder. Of het geluidsoverlast kan worden aangemerkt als onrechtmatig, hangt onder andere af van het soort geluid, de ernst, de duur en de gevolgen van de overlast. De bewijslast is bij de rechter is vrij hoog. Het is daarom verstandig dat u zoveel mogelijk bewijs van het geluidsoverlast verzamelt alvorens u de procedure start. U kunt hierbij denken aan geluidsopnames en het bijhouden van een logboek. Een nadeel van de procedure bij de civiele rechter is dat een advocaat verplicht is. Wij kunnen u eventueel helpen bij het vinden van een advocaat.
Wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.