WOZ

Iedere woningeigenaar en woninggebruiker krijgt jaarlijks een WOZ-beschikking op de mat. De gemeente stelt jaarlijks de WOZ-waarde van woningen vast. Dit wordt vastgelegd in de WOZ-beschikking. Aan de hand van de WOZ-waarde worden een aantal gemeentelijke belastingen geheven, waaronder de onroerende zaak belasting (OZB). De WOZ-waarde is voor een ieder in te zien, dit is mogelijk via het WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid.

WOZ-beschikking

In de WOZ-beschikking wordt dus de WOZ-waarde van een woning vastgesteld. De gemeente kijkt voor het bepalen van de WOZ-waarde naar de kenmerken van de woning zelf (zoals het type woning, de ligging van de woning etc.) en naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. De waardepeildatum ligt altijd een jaar voorafgaande aan het belastingjaar. De waardepeildatum van de WOZ-waarde over het jaar 2019 is in dit geval dus geval 1 januari 2018.

Bezwaar maken

Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking. De gemeente kan bijvoorbeeld zijn uitgegaan van een te hoge WOZ-waarde. Dit heeft financiële gevolgen: hoe hoger de WOZ-waarde van de woning, hoe hoger de gemeentelijke belastingen en de inkomstenbelasting bijvoorbeeld zullen uitvallen. Aangezien de gemeente uitgaat van schattingen om de WOZ-waarde van een woning te bepalen, is het altijd verstandig om de WOZ-waarde te controleren. Na ontvangst van de WOZ-beschikking is er een mogelijkheid om binnen zes weken een bezwaarschrift in te dienen. Als de gemeente het bezwaarschrift afwijst, kan er nog binnen zes weken beroep ingesteld worden bij de rechtbank.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij de WOZ. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw WOZ te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.