Verhuren

Een woning of kamer verhuren kan op verschillende manieren. Het komt steeds vaker voor dat particulieren hun woning of kamer verhuren. Het verhuren van een woning of kamer brengt nogal wat juridische gevolgen met zich mee. Er kunnen verschillende huurovereenkomsten worden gesloten voor verschillende situaties.

Tijdelijke verhuur

Het is sinds 1 juli 2016 voor verhuurders makkelijker om een woning tijdelijk te verhuren zonder dat huurders direct een beroep kunnen doen op de huurbescherming na afloop van hun huurcontract. Verhuurders kunnen vanaf 1 juli 2016 hun woning maximaal twee jaar tijdelijk verhuren (voor kamerverhuur geldt een tijdelijke huurperiode van maximaal vijf jaar). Na afloop van het huurcontract, kan de huurder geen aanspraak maken op huurbescherming en moet de huurder de woning dus verlaten. Voorwaarde is wel dat verhuurders tijdig moeten aanzeggen dat het huurcontract zal eindigen. Indien een verhuurder besluit om het huurcontract te verlengen, zal dit een huurcontract voor onbepaalde tijd zijn.

Verhuur op grond van de Leegstandswet

Verhuur op grond van de Leegstandswet is een andere vorm van tijdelijke verhuur. Woningeigenaren die hun leegstaande koopwoning niet verkocht kunnen krijgen, zouden bijvoorbeeld kunnen kiezen om hun woning tijdelijk te verhuren op grond van de Leegstandswet. Vaak verhuren woningbouwverenigingen hun woningen die op een renovatie- of slooplijst staan ook op grond van de Leegstandswet. Hiervoor dient vooraf wel een vergunning aangevraagd te worden bij de gemeente. De gemeente geeft de vergunning meestal af voor vijf jaar. Huurders hebben geen huurbescherming, wat inhoudt dat de woningbezitter die zijn koopwoning verhuurt op grond van de Leegstandswet, de huurovereenkomst met de huurder kan opzeggen indien de woning bijvoorbeeld verkocht wordt.

Zo zijn er naast tijdelijke verhuur en verhuur op grond van de Leegstandswet nog een aantal andere verhuurmogelijkheden.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij verhuur. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw verhuur te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.