Kopen

Een huis kopen is voor veel mensen een spannende aangelegenheid. Bij de aankoop van een woning komen veel juridische zaken om de hoek kijken.

Voorlopig koopcontract

Zodra een akkoord is bereikt met de verkoper van een woning, kan er een voorlopig koopcontract opgesteld en ondertekend worden. Dit is een belangrijk document, zonder schriftelijk koopcontract komt er namelijk geen geldige overeenkomst tot stand! Voor woningen die door particulieren worden gekocht of verkocht geldt een zogeheten schriftelijkheidsvereiste. In het voorlopig koopcontract staan alle afspraken met betrekking tot de aankoop of verkoop van een woning, bijvoorbeeld de koopprijs, de overdrachtsdatum enzovoorts. Partijen zitten vast aan de koopovereenkomst zodra het contract is ondertekend. Er zijn twee manieren om toch nog zonder verdere financiële gevolgen van het koopcontract af te zien.

Bedenktijd

Na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract zitten beide partijen dus vast aan de overeenkomst. Aangezien de aankoop van een woning grote (financiële) gevolgen met zich meebrengt, worden de kopers beschermd met de wettelijke bedenktijd. De bedenktijd bedraagt drie dagen. Binnen deze bedenktijd kunnen kopers zonder verdere financiële gevolgen afzien van het koopcontract.

Ontbindende voorwaarden

In principe is het niet mogelijk om van het koopcontract af te zien indien er niet tijdig een beroep is gedaan op de bedenktijd. De enige uitzondering om toch van een koopcontract af te zien is als er één of meerdere ontbindende voorwaarden zijn opgenomen in het contract. Indien zich een situatie voordoet die onder een dergelijke ontbindende voorwaarde valt, kan hierop een beroep worden gedaan. Een voorbeeld is het niet rond kunnen krijgen van de financiering voor de woning. Indien er toch wordt afgezien van het koopcontract terwijl de bedenktijd is verstreken en geen sprake is van één of meer ontbindende voorwaarden, is een boete van 10% van de koopsom verschuldigd.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij de aankoop van een woning. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw koopwoning te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.