Huren

Huurders genieten in Nederland grote huurbescherming. Het huurrecht regelt alle rechten en plichten van een verhuurder en een huurder. Veel regels in het huurrecht zijn van dwingendrechtelijke aard, dit betekent dat er in een huurovereenkomst niet ten nadele van de huurder afgeweken kan worden van de wettelijke regels.

Huurbescherming

Een huurder heeft als hoofdverplichting om de huur volledig en tijdig te voldoen. Daar staat tegenover dat een huurder woongenot heeft en huurbescherming geniet. De verhuurder heeft de verplichting om ervoor te zorgen dat zijn huurders woongenot hebben. Een huurder kan niet zomaar door de verhuurder uit zijn woning worden gezet. Voor het opzeggen van een huurovereenkomst is een wettelijke opzeggrond vereist. Een wettelijke opzeggrond is bijvoorbeeld het niet betalen van de huur of het structureel veroorzaken van geluidsoverlast. De verhuurder kan in dit geval de huurovereenkomst schriftelijk opzeggen. Indien de huurder niet schriftelijk instemt met de huuropzegging, zal de verhuurder naar de rechter moeten stappen. Zonder tussenkomst van de rechter is het niet mogelijk om een huurder de woning uit te zetten. 

Gebreken in de woning

Bij gebreken in de huurwoning wordt er onderscheid gemaakt tussen:
1) gebreken die klein van aard zijn en makkelijk zijn te verhelpen én
2) gebreken die ernstiger van aard zijn en niet makkelijk zijn op te lossen voor de huurder.
De huurder is gehouden om kleine dagelijkse gebreken zelf op te lossen. Een voorbeeld van een klein gebrek is het vervangen of vernieuwen van kraanleertjes. Groot onderhoud, zoals het verhelpen van lekkages van het dak, is voor rekening van de verhuurder.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij huren. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw huurwoning te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.