Buren

In ons dichtbevolkte land zal je bijna altijd wel met buren te maken hebben. Het burenrecht omvat alle regels over zaken waar buren onderling mee te maken kunnen hebben zoals hinder, de erfafscheiding, het recht van overpad etc. Burengeschillen zijn kwesties waar wij regelmatig vragen over krijgen. 

Overlast

De meest voorkomende burenkwestie is overlast waarbij geluidsoverlast met stipt op nummer één staat. Wat is hier nu over geregeld in de wet? In de wet is bepaald dat men geen hinder mag toebrengen aan anderen. Hinder is natuurlijk een subjectief begrip, niet elke vorm van geluidsoverlast is bijvoorbeeld onrechtmatig. Het dient dus te gaan om onrechtmatige hinder, normale leefgeluiden zal men namelijk wel van elkaar moeten dulden. Er dient per geval bekeken te worden of er sprake is van onrechtmatigheid. Hierbij spelen factoren zoals de duur, de omvang en de ernst van de hinder een belangrijke rol. 

Erfgrens

De erfgrens is de scheiding tussen twee erven, meestal wordt er een erfafscheiding geplaatst op de erfgrens. De erfgrens wordt bepaald aan de hand van de kadastrale grenzen, welke men kan opvragen bij het Kadaster. Er zijn regels vastgesteld over de afstand tussen de erfgrens en bouwwerken en/of beplantingen. Voor bouwwerken geldt er geen minimale afstand, in principe zou men dus tegen de erfgrens kunnen bouwen. Voor beplantingen geldt een wettelijke afstand van twee meter van de erfgrens.

Erfdienstbaarheid

Buren kunnen met elkaar een erfdienstbaarheid overeenkomen. Een erfdienstbaarheid is het recht om gebruik te maken van de grond van een ander, zonder daar zelf eigenaar van te worden. Het meeste bekende voorbeeld is het recht van overpad. Bij het recht van overpad heeft men het recht om over (een deel) van de grond van de buren te lopen om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot het eigen erf.

Een erfdienstbaarheid kan op verschillende manieren ontstaan, te denken valt aan vestiging of verjaring.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij het burenrecht. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw burengeschil te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.