Uitzendovereenkomst

De juridische constructie bij een uitzendkracht is nét even anders dan bij een reguliere arbeidsovereenkomst tussen de werknemer en de werkgever. Er is namelijk een derde partij betrokken. De uitzendkracht heeft een uitzendovereenkomst met het uitzendbureau. Het uitzendbureau ontvangt een opdracht van de inlener en laat de uitzendkracht die opdracht bij de inlener uitvoeren. Vanwege deze driehoeksverhouding zijn de rechten van de uitzendkracht niet altijd even sterk als die van een werknemer. De rechten van een uitzendkracht zijn grotendeels afhankelijk van de fase waarin hij zich bevindt. Deze fasen worden geregeld in de CAO voor uitzendkrachten. Uitzendkrachten vallen onder de NBBU of de ABU CAO. Inhoudelijk komen deze CAO’s zo goed als overeen. In de CAO wordt gebruik gemaakt van verschillende fasen, te weten: A, B en C of 1,2, 3 en 4. 

Eerste fase (A of 1-2)

Wanneer een uitzendkracht begint met werken, start hij volgens de CAO voor Uitzendkrachten in fase A of 1-2. Deze eerste fase duurt maximaal 52 weken. Het is niet relevant hoeveel uur er precies in een week wordt gewerkt, zolang er maar gewerkt is. Wanneer de uitzendkracht niet werkt, wordt hij ook niet betaald. De telling van weken begint opnieuw te lopen als de uitzendkracht 6 maanden achtereenvolgend niet heeft gewerkt. Deze fase kenmerkt zich door een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten en is er in beginsel een uitzendbeding opgenomen in de overeenkomsten. Met een uitzendbeding houdt de uitzendovereenkomst automatisch op te bestaan zodra de inlener de werkzaamheden van de uitzendkracht beëindigt. Zonder opdracht houdt de overeenkomst dus direct op te bestaan. De inlener mag de opdracht zonder beperkingen stopzetten, ook tijdens ziekte van de uitzendkracht. De uitzendkracht mag hierdoor op zijn beurt ook op elk moment de overeenkomst beëindigen. Zodra de uitzendkracht 52 weken heeft gewerkt voor hetzelfde uitzendbureau begint de volgende fase.

Tweede fase  (B of 3)

In de ABU CAO wordt de tweede fase met fase B aangeduid. In de NBBU CAO is dit fase 3. Deze fase duurt maximaal 6 opeenvolgende contracten voor bepaalde tijd die samen korter duren dan 3 of 4 jaar. Vanwege een wijziging van de CAO per januari 2022, is bepaald dat de uitzendkracht die per januari 2023 meer dan 3 jaar heeft gewerkt in deze fase, over zal gaan naar de volgende fase. De uitzendkracht die op 2 januari 2023 nog geen 3 jaar heeft gewerkt in deze fase, stroomt na 3 jaar door naar de volgende fase. Ook in deze fase mogen hoogstens 6 maanden verstrijken tussen de verschillende contracten om de telling te blijven voortzetten. Het uitzendbeding van de eerste fase kan hier niet worden gebruikt, waardoor de uitzendkracht terug kan vallen op zijn contract met het uitzendbureau wanneer de inlener de opdracht beëindigt. Dat contract kan ook niet zonder meer tussentijds worden opgezegd, tenzij dat uitdrukkelijk is overeengekomen. Bovendien krijgt de uitzendkracht recht op loondoorbetaling bij ziekte of bij gebrek aan werk.  Omdat het om bepaalde tijdscontracten gaat, heeft het uitzendbureau bij contracten die langer duren dan 6 maanden een aanzegplicht. Dit houdt in dat het uitzendbureau uiterlijk 1 maand voor afloop van het contract de uitzendkracht moet informeren over het al dan niet voortzetten van het dienstverband, op straffe van een schadevergoeding. 

Derde fase (C of 4)

In de ABU CAO wordt de derde fase met fase C aangeduid. In de NBBU CAO is dit fase 4. Dit is de laatste fase van de CAO voor Uitzendkrachten en brengt van rechtswege met zich mee dat de uitzendkracht recht heeft op een contract voor onbepaalde tijd. Net zoals in de tweede fase heeft de uitzendkracht recht op doorbetaling van loon door het uitzendbureau wanneer er geen inleners beschikbaar zijn. Om het contract te kunnen beëindigen moet het uitzendbureau een wettelijke ontslaggrond kunnen aanvoeren en de toepasselijkheid ervan aantonen bij de rechter of het UWV. De uitzendkracht kan vrijelijk opzeggen met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn. Indien de uitzendkracht korter dan vijf jaar in dienst is, dan is de opzegtermijn één maand. Deze fase lijkt het meest op een vast dienstverband via een arbeidsovereenkomst.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een uitzendovereenkomst. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw uitzendovereenkomst te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.