Sollicitatie

Vroeg of laat krijgen de meesten van ons er wel mee te maken: solliciteren voor een baan. Gedurende deze fase willen werkgevers veel informatie verkrijgen om iemand uiteindelijk wel of niet aan te nemen. De werkgever zal wel rekening moeten houden met enkele zaken gedurende de sollicitatieprocedure.

Discriminatieverbod

De werkgever moet alle sollicitanten gelijk behandelen en mag geen onderscheid maken op basis van enkele discriminatiegronden zoals bijvoorbeeld ras, leeftijd of religie. Soms is het wel mogelijk om in de vacature te vermelden dat de voorkeur uitgaat naar bepaalde sollicitanten. Denk bijvoorbeeld aan een voorkeur voor vrouwelijke sollicitanten vanwege de grote hoeveelheid mannelijke medewerkers binnen een bepaalde afdeling in een bedrijf. Dit wordt ook wel positieve discriminatie genoemd.

Tijdens het sollicitatiegesprek moet de werkgever ook rekening houden met het stellen van bepaalde vragen aan de sollicitant. Zo mag de werkgever een sollicitant bijvoorbeeld geen vragen stellen over ziekteverzuim of een eventuele kinderwens.​​​​​​​

Ontslag na liegen bij sollicitatie

Het mag natuurlijk niet, maar in de praktijk gebeurt het soms wel. Sollicitanten maken de situatie soms mooier dan dat deze daadwerkelijk is, dit kan bijvoorbeeld door meer werkervaring te vermelden op een curriculum vitae of onjuiste informatie te vermelden gedurende het sollicitatiegesprek. Als een werkgever hier achter komt nadat de sollicitant is aangenomen voor de desbetreffende functie, kan er soms ontslag volgen. Niet elke leugen kan leiden tot een succesvol ontslag. Indien er bijvoorbeeld gelogen is over de werkervaring waar een werkgever pas na zes jaar achter komt en de werknemer verder goed functioneert, is een ontslag niet zonder meer gerechtvaardigd. Indien het gaat om een buschauffeur die gelogen heeft over het behalen van het (juiste) rijbewijs, is ontslag wel sneller gerechtvaardigd.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een sollicitatie. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw sollicitatie te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.