Letsel

Een ongeluk zit meestal in een klein hoekje. Op het moment dat er sprake is van letselschade door een ongeval of door iemands handelen of nalaten, kan de tegenpartij aansprakelijk worden gesteld voor de schade die hieruit voortvloeit. Letselschadezaken zijn meestal tijdrovende en complexe zaken, zeker indien de letselschade ernstig is en/of er onenigheid bestaat over de aansprakelijkheid. 

Aansprakelijkheid

Om aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding moet er een tegenpartij zijn die aansprakelijk is voor de letselschade. De eerste stap is dan ook om de tegenpartij schriftelijk aansprakelijk te stellen. Indien de tegenpartij aansprakelijkheid heeft erkend, kan er gekeken worden naar de omvang van de schade. Lastig wordt het als de tegenpartij aansprakelijkheid betwist. De bewijslast om aansprakelijkheid aan te tonen rust volledig op degene die letselschade heeft geleden. Er zijn verschillende vormen van aansprakelijkheid. Er zijn ook vele situaties denkbaar waarin men letselschade zou kunnen lijden, denk maar aan een verkeersongeval of een bedrijfsongeval maar bijvoorbeeld ook letselschade ontstaan als gevolg van een mishandeling.  

Schadevergoeding

Bij de meeste letselschadezaken, zeker indien er sprake is van ernstig letsel, is het vaststellen van de schadevergoeding een complexe zaak. Het is aan te bevelen om in deze gevallen juridische bijstand in te schakelen. De tegenpartij die aansprakelijk heeft erkend, is op grond van de wet, gehouden om alle (redelijke) kosten te vergoeden. Schadevergoeding kan bestaan uit materiële en immateriële schade. Materiële schade is kort gezegd alle financiële schade, bijvoorbeeld ziekenhuiskosten. Immateriële schade is alle schade die niet in geld is uit te drukken, denk aan psychisch leed. Voor immateriële schade wordt smartengeld uitgekeerd.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij letselschade. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om letselschade te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.