Claims

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Indien er twee of meer partijen betrokken zijn bij een situatie waarbij schade ontstaat, duikt het aansprakelijkheidsrecht op. Kan geleden schade altijd op iemand verhaald worden? 

Het aansprakelijkheidsrecht is een complexe materie. Over het algemeen geldt dat iemand aansprakelijk gesteld kan worden door diens handelen of nalaten waarbij er schade wordt veroorzaakt. Het is daarbij wel belangrijk dat de geleden schade direct verband houdt met de handeling of het nalaten van een handeling.

Minderjarige kinderen

Ouders worden meestal aangesproken voor de schade die door hun minderjarige kinderen wordt veroorzaakt. Toch zijn ouders niet altijd aansprakelijk. De wet maakt onderscheid tussen drie leeftijdsgroepen:

Kinderen t/m 13 jaar oud

Ouders zijn voor kinderen in deze leeftijdscategorie altijd verantwoordelijk voor de gevolgen van de handelingen van hun kinderen. Ouders kunnen dus volledig aansprakelijk gesteld worden voor schade die door hun kinderen is veroorzaakt. 

Kinderen van 14 en 15 jaar oud

Kinderen die vallen in deze leeftijdscategorie zijn zelf aansprakelijk voor de schade die zij veroorzaken. Ouders kunnen wel aansprakelijk gesteld worden als zij de gedraging van hun kind konden voorkomen, maar dit nagelaten hebben te doen.

Kinderen van 16 jaar en ouder

Kinderen van 16 jaar en ouder zijn altijd zelf aansprakelijk. 

Werkgeversaansprakelijkheid

Wettelijk geldt er voor de werkgever een zogenoemde risico-aansprakelijkheid. De werkgever is aansprakelijk voor schade die zijn werknemers veroorzaken tijdens de uitoefening van hun werkzaamheden. De werkgever is niet aansprakelijk indien de schade is te wijten aan opzet of bewust roekeloos handelen van de werknemer. De werkgever dient dit echter wel te bewijzen.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij claims. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw claim te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.