Tuchtrecht

Tuchtrechtspraak is een vorm van rechtspraak die er specifiek op ziet dat leden van een beroepsgroep zich aan bepaalde gedragsregels van hun beroep houden. Het gaat hierbij om vrije beroepen zoals artsen, notarissen, gerechtsdeurwaarders en advocaten.

Tuchtcolleges

Er bestaan verschillende tuchtcolleges. Het tuchtcollege bestaat vaak uit leden van de beroepsgroep en bijvoorbeeld een (oud-)rechter. Zo hebben artsen, verloskundigen en apothekers het Medisch Tuchtcollege, in de advocatuur zijn er raden van discipline, voor gerechtsdeurwaarders bestaat er de Kamer voor gerechtsdeurwaarders en voor notarissen is er de Kamer voor het notariaat.

Werkwijze

Wanneer u niet tevreden bent over bijvoorbeeld een arts of een advocaat kunt u een klacht indienen bij het tuchtcollege. Bij sommige beroepsgroepen dient u voorafgaand aan uw klacht bij het tuchtcollege, eerst een voorprocedure te doorlopen. Zo kunt u bij een klacht over een advocaat niet direct naar één van de raden van discipline, maar dient u uw klacht eerst bij de deken van de plaatselijke orde van advocaten in te dienen. Pas als behandeling door de deken niet heeft geleid tot een oplossing, wordt uw klacht naar de bevoegde Raad van Discipline verzonden. 

Het tuchtcollege zal vervolgens toetsen of de beklaagde zich aan de gedragsregels van het beroep heeft gehouden. Het college kan u en de beklaagde hierbij om een toelichting vragen. Verder kan het college getuigen en deskundigen horen en bewijsstukken onderzoeken. Het college zal vervolgens een bindende uitspraak doen waar de beklaagde zich aan dient te houden. Deze uitspraak kan een waarschuwing, boete of een berisping inhouden. Het college kan zelfs beslissen dat de beklaagde zijn beroep tijdelijk of helemaal niet meer mag uitoefenen. De werkwijze van het college lijkt op die van een rechter, maar het college heeft minder bevoegdheden. Zo kan het college bijvoorbeeld geen schadevergoeding toekennen of een gevangenisstraf opleggen. Indien u het niet eens bent met de uitspraak van het college, staat de weg naar de rechter nog open.

Kosten

De kosten voor een procedure in het tuchtrecht kunnen verschillen per beroepsgroep. U betaalt bijvoorbeeld een bijdrage van 50 euro voor de procedure bij het Medisch tuchtcollege of bij de Kamer voor het notariaat. Indien het tuchtcollege u in de uitspraak geheel of gedeeltelijk gelijk geeft, dan krijgt u dit bedrag terug.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij tuchtrecht. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om het tuchtrecht te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.