Rechtspraak

Wilt u bepaalde regels afdwingen of heeft u een geschil en komt er onderling niet uit dan kunt u dit aan de rechter voorleggen. Het is van belang om te weten hoe de rechtspraak is georganiseerd, zodat u weet waar u terecht kunt met uw geschil. De rechtspraak is verdeeld in drie grote rechtsgebieden: civiel recht, bestuursrecht en strafrecht. Hiernaast bestaat kantonrechtspraak, dit is een bijzondere combinatie van rechtspraak. Niet alle geschillen behoeven te worden opgelost door een rechter. Zo kan men ook voor buitengerechtelijke oplossingen kiezen, zoals mediation, arbitrage of de geschillencommissie.

De rechter

De rechter zal altijd zelf beoordelen of hij bevoegd is om de situatie te mogen beoordelen. Er zijn dus civiele rechters, bestuursrechters, strafrechters en kantonrechters. Daarnaast controleert de rechter of hij de juiste rang bezit voor de betreffende zaak. In beginsel zijn er namelijk drie rangen. Eerst moet een zaak worden voorgelegd aan de rechter in eerste aanleg. Als één van de partijen het niet eens is met de uitspraak, kan hij vervolgens in beroep bij het Gerechtshof of bij één van de bijzondere colleges van beroep bij de Raad van State. In sommige gevallen kunnen partijen daarna zelfs nog in cassatie bij de Hoge Raad. Deze rang van een rechter noemt men zijn absolute bevoegdheid. Daarnaast let de rechter er ook op dat hij geografisch gezien de meest geschikte rechter is om de zaak te behandelen. Dit heet de relatieve bevoegdheid.   

De civiele rechter

Civiel recht ziet op de verhoudingen tussen burgers en bedrijven onderling. Indien u bijvoorbeeld eigendom, naleving van een overeenkomst of een schadevergoeding wil afdwingen dan moet u een dagvaarding indienen bij de rechtbank. De rechter zal deze eis dan toewijzen of afwijzen. Voor bepaalde zaken, bijvoorbeeld betreffende echtscheiding of ondercuratelestelling, moet u een verzoekschrift indienen. Daarmee eist u niet zoals bij een dagvaarding, maar doet u een verzoek aan de rechter. Voor civiele zaken is een advocaat verplicht. 

De bestuursrechter

Het bestuursrecht regelt de verhouding tussen de overheid en burgers. Denk aan het verlenen van een horecavergunning, het intrekken van bijstandsuitkering of het toewijzen van asiel. Als een bestuursorgaan een beslissing neemt, kunt u als belanghebbende burger daartegen bezwaar maken indien u het er niet mee eens bent. Als het bestuursorgaan het besluit na het bezwaar toch in stand laat, kunt u in beroep bij de bestuursrechter. De bestuursrechter beoordeelt of het bestuursorgaan zijn besluit in redelijkheid had kunnen nemen. Een advocaat is in het bestuursrecht niet verplicht.

De strafrechter

Wanneer een burger een strafbaar feit pleegt, kan het Openbaar Ministerie ervoor kiezen die persoon als verdachte te vervolgen. De verdachte zal dan op basis van een tenlastelegging worden gedagvaard voor de strafrechter. In de tenlastelegging beschrijft de officier van justitie welke strafbare gedragingen zouden hebben plaatsgevonden. Het is aan de verdachte om daar verweer op te voeren. De strafrechter kan de verdachte in zijn vonnis veroordelen tot een gevangenisstraf, taakstraf, geldboete of een maatregel. Wanneer de rechter niet is overtuigd van de schuld van de verdachte, spreekt hij de verdachte vrij. Een advocaat is in het strafrecht niet verplicht, maar wel zeer verstandig.

De kantonrechter

De kantonrechter is een laagdrempelige rechter die als enige meerdere rechtsgebieden behandelt. Zowel in het civiel recht, als in het strafrecht kunt u in bepaalde gevallen naar de kantonrechter stappen. Voor de kantonrechter is nooit een advocaat vereist. In het civiele recht behandelt de kantonrechter geldvorderingen tot een bedrag van € 25.000, arbeidszaken, huurzaken en consumentenkoop. Ook kan een kantonrechter bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of (beneficiair) aanvaarden van een erfenis behandelen.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij rechtspraak. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om de rechtspraak te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.