Ziektewet

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om 104 weken het loon van hun zieke werknemers door te betalen. De zieke werknemer zonder vaste baan die tijdens hun ziekte uit dienst treden, kunnen een beroep doen op de Ziektewet. 

Ziektewet-uitkering

Zieke werknemers die geen recht hebben op doorbetaling van het loon door de werkgever, kunnen mogelijk in aanmerking komen voor een Ziektewet-uitkering. Meestal gaat het om werknemers met een tijdelijk contract die ziek uit dienst treden, uitzendkrachten zonder vast contract of bijvoorbeeld oproepkrachten die ziek worden. De Ziektewet-uitkering wordt aangevraagd bij het UWV. De hoogte van de Ziektewet-uitkering bedraagt meestal 70% van het gemiddelde loon dat men heeft verdiend voorafgaand aan de ziekte.

In sommige situaties kunnen ook werknemers die recht hebben op loondoorbetaling van hun werkgever aanspraak maken op de Ziektewet-uitkering. Het gaat dan onder andere om werkneemsters die ziek zijn geworden als gevolg van een zwangerschap en/of bevalling. In dit geval bedraagt de Ziektewet-uitkering bovendien 100% van het dagloon.

Tussentijdse beoordeling

De Ziektewet-uitkering duurt maximaal 2 jaar en stopt indien men in staat is om de oude werkzaamheden weer te verrichten. Na verloop van een jaar vindt er een zogeheten Eerstejaars Ziektewet-beoordeling plaats. Een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige beoordelen de gezondheid van de uitkeringsgerechtigde en bekijken de mogelijkheden om werkzaamheden te verrichten. Uiteindelijk wordt er in een beslissing bepaald of de uitkering stopt of dat deze nog voor maximaal 1 jaar doorloopt.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij de ziektewet. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw ziektewet-uitkering te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.