WIA

Een zieke werknemer heeft twee jaar recht op loondoorbetaling of recht op een Ziektewet-uitkering. Indien er tegen het einde van deze periode geen of minder werkzaamheden verricht kunnen worden en er geen zicht is op herstel op korte termijn, kan er een WIA-uitkering aangevraagd worden.

Na ongeveer 88 weken ziekte, stuurt het UWV een brief. In deze brief wordt aangegeven hoe een WIA-uitkering aangevraagd kan worden en welke documenten meegestuurd dienen te worden. Dit zijn documenten die een beeld moeten geven over het doorlopen re-integratietraject. Het UWV beslist of er een WIA-uitkering wordt toegewezen. De WIA kent twee regelingen: de zogeheten WGA-uitkering en de IVA-uitkering. 

WGA

WGA staat voor 'Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten'. Arbeidsongeschikten die na twee jaar ziekte de mogelijkheid hebben om gedeeltelijk aan het werk te gaan, kunnen mogelijk in aanmerking komen voor een WGA-uitkering. Alleen arbeidsongeschikten die minder dan 65% kunnen verdienen van het loon dat ze verdienden voordat ze arbeidsongeschikt werden, komen in aanmerking voor de uitkering.

De WGA kent in totaal drie verschillende regelingen.

  • Loongerelateerde uitkering: 

Na twee jaar ziekte krijgt men meestal eerst een loongerelateerde uitkering. Deze uitkering bedraagt gedurende de eerste twee maanden, 75% van het WIA-loon en de derde maand 70% van het WIA-loon. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet men in de laatste 36 weken voorafgaand aan de ziekte, minstens 26 weken hebben gewerkt.

  •  Loonaanvullingsuitkering

Na afloop van de loongerelateerde uitkering, kan er eventueel aanspraak gemaakt worden op de loonaanvullingsuitkering. Arbeidsongeschikten die hiervoor in aanmerking willen komen, moeten dan wel minstens 50% verdienen van het loon dat men volgens de arbeidsdeskundige kan                     verdienen. Er wordt in dit geval gekeken naar wat een arbeidsongeschikte verdient en wat hij volgens de arbeidsdeskundige kan verdienen.

  • Vervolguitkering

Indien het niet mogelijk is om tenminste 50% te verdienen van de verdiencapaciteit die door de arbeidsdeskundige is vastgesteld of als er niet tenminste 26 weken is gewerkt in de laatste 36 weken voorafgaand aan de ziekte, kan er aanspraak worden gemaakt op de vervolguitkering. Deze uitkering is een stuk lager dan de twee voorgaande uitkeringen. Er wordt namelijk niet uitgegaan van een percentage van het loon dat men vroeger verdiende, maar van het minimumloon.

IVA

IVA staat voor 'Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten'. Arbeidsongeschikten die na twee jaar ziekte geen mogelijkheden hebben om te werken en waarvan het zicht op herstel klein is, kunnen mogelijk aanspraak maken op de IVA-uitkering. Er moet sprake zijn van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid. De hoogte van de IVA-uitkering is 75% van het WIA-loon. Dit is een vast percentage en vermindert niet na het verstrijken van enkele maanden. 

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een WIA-uitkering. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw WIA te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.