WAO

De WAO staat voor de 'Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering' en is de voorganger van de bekende WIA. Langdurige arbeidsongeschikten konden vóór 1 januari 2004 aanspraak maken op de WAO. De regelgeving van de WAO is van toepassing op iedereen die al voor 1 januari 2004 arbeidsongeschikt was en hiervoor een WAO-uitkering ontving.​​​​​​​

Verschillen met de WIA

De WAO geldt dus voor iedereen die voor 1 januari 2004 arbeidsongeschikt is geworden. Ook arbeidsongeschikten die weer aan het werk zijn en binnen een periode van vijf jaar weer arbeidsongeschikt raken wegens dezelfde oorzaak, kunnen terugvallen op de WAO. De hoogte van de WAO-uitkering is maximaal 75% van het eerdere loon en is mede afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid, de leeftijd van de arbeidsongeschikte en het soort uitkering.

Er zijn belangrijke, grote verschillen tussen de WAO en de WIA. Hieronder een greep uit de belangrijkste verschillen.

WAO:

  • Binnen de WAO gold een arbeidsongeschiktheidspercentage van minimaal 15%. Een ieder die dus 15% of meer arbeidsongeschikt was, kon aanspraak maken op de WAO-uitkering.

  • Voor 1 januari 2004 konden zieke werknemers na 52 weken ziekte aanspraak maken op de WAO-uitkering.

  • Binnen de WAO wordt onderscheid gemaakt in de mate van arbeidsongeschiktheid. De hoogte van de WAO-uitkering hangt onder andere af van de mate van arbeidsongeschiktheid. De maximale uitkering bedraagt 75% van het dagloon.

WIA:

  • Binnen de WIA geldt een arbeidsongeschiktheidspercentage van minimaal 35%. Een ieder die voor minimaal 35% of meer arbeidsongeschikt is, kan aanspraak maken op de WIA.

  • Zieke werknemers kunnen na een wachtperiode van 104 weken ziekte aanspraak maken op de WIA-uitkering. In sommige situaties kan een vervroegde WIA-uitkering worden aangevraagd.

  • Binnen de WIA wordt onderscheid gemaakt tussen werknemers die gedeeltelijk aan het werk kunnen en werknemers die mogelijk nooit meer werkzaamheden kunnen verrichten. Arbeidsongeschikten die gedeeltelijk weer aan het werk kunnen gaan, kunnen aanspraak maken op de WGA-uitkering terwijl volledig en duurzaam arbeidsongeschikten kunnen terugvallen op de IVA-uitkering.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij de WAO. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw WAO te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.