Wajong

Een Wajong-uitkering is een uitkering bedoeld voor arbeidsongeschikten die al sinds hun jeugd een ziekte of handicap hebben waardoor het (deels) niet mogelijk is om te werken. De overheid heeft in de loop der tijd veel regels veranderd binnen de Wajong-regeling. Als gevolg daarvan zijn er afhankelijk van wanneer iemand is ingestroomd in de Wajong, verschillende rechten en plichten.

Wajong-uitkering vóór 1 januari 2010

Wajongers die al voor 1 januari 2010 een Wajong-uitkering hebben ontvangen, vallen onder de 'oude' Wajong-uitkering. Wajongers die vanwege hun ziekte of handicap moeilijk aan een baan kunnen komen of moeite hebben een baan te behouden, krijgen een Wajong-uitkering. De Wajong-uitkering dient als inkomstenbron of als aanvulling op de inkomsten die men heeft uit werk. De Wajong-uitkering is maximaal 70% van het minimumloon indien er mogelijkheden zijn om te werken. Is er vanwege de beperking geen mogelijkheid om te werken, dan is de hoogte van de uitkering maximaal 75% van het minimumloon.

Wajong-uitkering tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015

Tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 is de nadruk binnen de Wajong-regeling meer op de mogelijkheden voor werk komen te liggen dan de Wajong-uitkering zelf. Wajongers die een Wajong-uitkering aangevraagd en gekregen hebben in bovengenoemde periode, worden meer begeleid bij het vinden en behouden van een baan door het UWV. Het UWV beoordeelt of iemand in staat is om arbeid te verrichten of niet. Er wordt vooral gekeken naar wat iemand wél kan. Als er mogelijkheden zijn om te kunnen werken, heeft men de plicht om er alles aan te doen om genoeg te verdienen. Het UWV kan hierin ondersteuning bieden. Indien het niet mogelijk is om het minimumjeugdloon te verdienen, dan dient de Wajong-uitkering als aanvulling op het inkomen. De uitkering is maximaal 70% van het minimumloon. Als er geen mogelijkheden zijn om te werken (ook niet in de toekomst), dan dient de Wajong-uitkering als inkomstenbron. De hoogte van de uitkering bedraagt in dit geval maximaal 75% van het minimumloon.

Wajong-uitkering na 1 januari 2015

Om in aanmerking te komen voor de Wajong-uitkering dient er een aanvraag arbeidsvermogen ingediend te worden bij het UWV. Het UWV beoordeelt vervolgens het arbeidsvermogen. Er kan aanspraak gemaakt worden op een Wajong-uitkering als er voor nu én in de toekomst geen mogelijkheid is om te kunnen werken. Indien iemand wel mogelijkheden heeft om te kunnen werken, kan er ondersteuning geboden worden bij werk en inkomen door de gemeente. Indien er nu en ook in de toekomst geen mogelijkheden zijn om te werken en er duurzaam geen arbeidsvermogen is, kan een Wajong-uitkering toegewezen worden.

Wajong-uitkering na 1 januari 2021

In 2021 zijn de regels voor de Wajong veranderd. Met deze nieuwe regels zullen Wajongers die werken genieten van een hoger inkomen. Wajongers die werken zullen 30 cent van elke euro die zij verdienen behouden. Wajongers die duurzaam geen mogelijkheden hebben tot arbeidsparticipatie behouden 25 cent van iedere euro die zij verdienen. De uitkering van Wajongers die kunnen werken zal 70% van het minimumloon bedragen. Wajongers zullen ook nog de uitkering behouden indien zij een opleiding zullen volgen. Ten slotte kunnen Wajongers terugvallen op de Wajong, zullen zij hun baan verliezen.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij de Wajong. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw Wajong te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.