Toeslagen

Mensen met onvoldoende inkomen kunnen in sommige gevallen aanspraak maken op bepaalde toeslagen. Er zijn vier verschillende toeslagen waar een beroep op gedaan kan worden.

Huurtoeslag

Huurders met een sociaal huurcontract kunnen aanspraak maken op huurtoeslag. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden om hiervoor in aanmerking te kunnen komen. Huurtoeslag moet zelf aangevraagd worden bij de Belastingdienst. De Belastingdienst toetst de aanvraag op basis van onder andere de hoogte van de huur, de hoogte van het inkomen en vermogen van de aanvrager en eventuele medebewoners en het type woning.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een financiële bijdrage in de kosten van de zorgpremie. Mensen met een laag inkomen kunnen mogelijk in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Er zijn een aantal voorwaarden, zo moet men 18 jaar of ouder zijn, een Nederlandse zorgverzekering hebben, onder de inkomens- en vermogensgrens zitten en moet men in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit of een geldig verblijfsdocument. 

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke financiële bijdrage in de kosten voor minderjarige kinderen die de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt. Iedereen die één of meerdere minderjarige kinderen heeft en kinderbijslag ontvangt heeft in principe recht op het kindgebonden budget. Het kindgebonden budget is anders dan de kinderbijslag, afhankelijk van de hoogte van het gezinsinkomen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar hoeveel kinderen het gezin telt en speelt de leeftijd van die kinderen ook een rol.

Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag is een financiële bijdrage in de kosten van kinderopvang. Werkende ouders met kinderen kunnen in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van de hoogte van het gezinsinkomen. Bovendien moet het gaan om een organisatie die geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij toeslagen. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw toeslag te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.