Fiscus

De fiscus, bij velen ook wel bekend als de Belastingdienst. Iedereen die in Nederland woont of werkt, krijgt wel eens te maken met de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft verschillende taken en bevoegdheden, zo houdt de Belastingdienst zich onder andere bezig met de heffing en inning van rijksbelastingen. Een van deze rijksbelastingen is de inkomstenbelasting.

Inkomstenbelasting

Iedereen die in Nederland woont dient aangifte te doen over zijn inkomsten. Ook indien men woonachtig is in het buitenland maar wel inkomsten heeft uit Nederland, moet er soms aangifte worden gedaan. Het stelsel voor de inkomstenbelasting maakt gebruik van zogeheten boxen. Het inkomen dat men heeft wordt verdeeld over in totaal drie boxen.

  • Box 1 betreft het belastbaar inkomen uit werk en woning. Hier kunnen zaken zoals het loon, een uitkering, de winst uit een onderneming en bijvoorbeeld het eigenwoningforfait, onder vallen. Daarnaast zijn er een aantal aftrekposten en heffingskortingen die afgetrokken kunnen worden van het belastbare inkomen uit box 1. Zo kunnen studiekosten en hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld aangevoerd worden als aftrekposten.

  • Box 2 betreft het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang. Er is sprake van een aanmerkelijk belang indien men (met een eventuele partner) in het bezit is van ten minste 5% van de aandelen van een vennootschap.

  • Box 3 betreft het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen. Over het vermogen dat men heeft, dient er ook belasting betaald te worden. Over een deel van het vermogen hoeft men geen belasting te betalen. Per 1 januari 2021 is dit een heffingsvrij vermogen verhoogd naar 50.000 euro.

Hoeveel belasting men moet betalen, wordt berekend aan de hand van bepaalde tarieven die toegepast worden op de belastbare inkomens. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de belasting die men moet betalen. Zo zijn er vier schijven met ieder een ander tarief voor het belastbare inkomen uit box 1.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij belastingen. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw belasting te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.