Bezwaar

U kent het wel, een brief van een bestuursorgaan op de mat. In de brief is een beslissing genomen op een aanvraag die u heeft ingediend. U kunt zich niet verenigen met de inhoud van deze beschikking. Wat zijn de juridische mogelijkheden die nu voorhanden liggen?

Besluit of beschikking

Een besluit is kort gezegd een beslissing die is genomen door een overheidsinstantie waar u als burger direct of indirect mee wordt getroffen, in dit geval gaat het vaak om een besluit met een algemeen karakter. Denk bijvoorbeeld aan het besluit van de gemeente om een bestemmingsplan te wijzigen. Een beschikking is ook een beslissing die is genomen door een overheidsinstantie, echter ontbreekt hierbij het algemene karakter. Een beslissing is een specifiek, concreet en individueel besluit. Denk bijvoorbeeld maar aan de afwijzing op de door u ingediende WIA-aanvraag.

Het is mogelijk om in bezwaar te gaan tegen een besluit of tegen een beschikking. 

Bezwaarschrift

Er wordt bezwaar aangetekend tegen een besluit of beschikking door middel van een bezwaarschrift. Een bezwaarschrift is een brief die aan bepaalde eisen moet voldoen en waar formeel bezwaar mee wordt aangetekend. Het bezwaarschrift moet meestal binnen zes weken na de genomen beslissing, ingediend worden bij het bestuursorgaan die de beslissing genomen heeft. Inhoudelijk moet het bezwaarschrift aan een aantal formele eisen voldoen.

Beroep

Nadat er bezwaar is ingediend, zal het bestuursorgaan een beslissing nemen op het ingediende bezwaarschrift. Indien u zich vooralsnog niet kunt vinden in de beslissing op het genomen bezwaar, is er nog een mogelijkheid om in beroep te gaan. Het beroep moet meestal binnen een periode van zes weken na de beslissing ingesteld worden bij de rechtbank. 

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij bezwaar. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw bezwaar te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.