Werkgever

Staat u als werkgever op het punt om een werknemer te ontslaan? Of meldt een werknemer zich plotseling ziek? Wees er dan op bedacht dat u zich als werkgever aan een aantal (wettelijke) regelingen dient te houden. 

Ziekte of arbeidsongeschiktheid 

Indien een werknemer (plotseling) ziek wordt, zal de werknemer zich conform de arbeidsovereenkomst of de cao ziekmelden bij de werkgever. Voor de werkgever is het dan noodzaak de betreffende werknemer ziek te melden bij de bedrijfsarts. De bedrijfsarts zal beoordelen of én in hoeverre de werknemer ziek is. Voorts brengt de bedrijfsarts een advies uit over de reïntegratie van de zieke werknemer, waarop de werkgever en de werknemer samen een plan van aanpak maken. De werkgever dient de mogelijkheden te bekijken tot terugkeer van de werknemer in eigen functie (eerste spoor), of voor ander passend werk buiten het bedrijf (tweede spoor). Indien een werknemer na twee jaar nog (steeds) niet volledig hersteld is, bestaat de mogelijkheid voor de werkgever om de arbeidsovereenkomst met de zieke werknemer op te zeggen. Let op, gedurende de periode dat de werknemer ziek in dienst is, dient de werkgever (minimaal 70% van) het salaris uit te betalen. 

Ontslag 

Mocht een werkgever op het punt staan een werknemer te ontslaan, dient de werkgever rekening te houden met het zogenaamde gesloten ontslagstelsel dat in Nederland geldt. Werknemers worden goed beschermd en kunnen niet ‘zomaar’ ontslagen worden. Zo dient de werkgever, afhankelijk van de reden voor ontslag, een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV of bij de kantonrechter. Indien een werkgever laatstgenoemde procedures wilt voorkomen, kan de werkgever ook een vaststellingsovereenkomst overleggen. Een werknemer is echter niet verplicht een dergelijke overeenkomst te ondertekenen. Voor wat betreft een ontslag op staande voet, dient een werkgever erop bedacht te zijn dat dit slechts mogelijk is indien er sprake is van een zeer dringende reden die ook nog eens onverwijld wordt meegegeven aan de werknemer.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij de werkgever. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw werkgeverschap te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.