Vastgoed

Indien een ondernemer een bedrijfsruimte wenst te huren, dient men bedacht te zijn op het feit dat er twee categorieën bedrijfsruimten zijn: ‘middenstandsbedrijfsruimten’ en ‘overige bedrijfsruimten’. Dit onderscheid is voor een ondernemer van groot belang, nu voor beide bedrijfsruimten geheel andere (huur)regels gelden. 

Middenstandsbedrijfsruimten en overige bedrijfsruimten 

Middenstandsbedrijfsruimten, ook wel 290-bedrijfsruimten genoemd, zijn bedrijfsruimten die voor het publiek toegankelijk zijn en waar het product of dienst direct geleverd wordt. Denk bijvoorbeeld aan een winkel, restaurant of een hotel. Overige bedrijfsruimten c.q. 230-bedrijfsruimten hebben geen voor het publiek toegankelijk deel. Simpelweg zijn overige bedrijfsruimten alle soorten bedrijfsruimten die niét onder 290-bedrijfsruimten geschaard kunnen worden. 

Huurtermijn 

Huurovereenkomsten voor middenstandsbedrijfsruimten dienen in beginsel voor een periode van vijf jaar of langer te worden aangegaan. Deze wordt bij het verstrijken van de huurtermijn van rechtswege verlengd met nog een periode van vijf jaren. Na tien jaar wordt de betreffende huurovereenkomst automatisch een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Indien een huurovereenkomst wordt aangegaan voor langer dan vijf, maar korter dan tien jaar, wordt de overeenkomst na het verstrijken van de huurtermijn automatisch verlengd met een tweede termijn, opdat een huurtermijn van tien jaar wordt bereikt. In afwijking van het voorgaande, is het voor startende ondernemers mogelijk een huurtermijn van twee jaar te bedingen bij middenstandsbedrijfsruimten. Met betrekking tot overige bedrijfsruimten kunnen (startende) ondernemers elk wenselijk geachte huurtermijn overeenkomen. 

Opzegging 

Voor wat betreft de middenstandsbedrijfsruimten kunnen zowel de verhuurder als de huurder tegen het einde van een (bovengenoemde) contractperiode de huurovereenkomst opzeggen. Een huurovereenkomst die voor bepaalde tijd is aangegaan eindigt niet van rechtswege. Voor een geldige opzegging door de verhuurder of huurder is een exploot of aangetekende brief vereist, en dient een opzegtermijn van 1 jaar in acht te worden genomen. Daarbovenop dient een verhuurder voor een geldige opzegging een wettelijke opzeggingsgrond te hebben. Bij overige bedrijfsruimten kennen de verhuurder en de huurder een grote mate van contractsvrijheid met betrekking tot de opzegging. Voor de opzegging van overige bedrijfsruimten heeft de wetgever geen wettelijke beperkingen opgelegd.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij vastgoed. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw vastgoed te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.